Dokumenttiprojekti: Venäjän vapain mies

Julkaistu keskiviikkona 14.11.2012 5 124

Venäläiset ovat lähteneet kaduille vaatimaan muutosta.

TV1 maanantaina 19.11. klo 21.30 - 22.45

Yle Areenassa 7 päivää

Venäläinen kirjailija ja toisinajattelija Viktor Jerofejev rakastaa kotimaataan ja haluaa siitä suvaitsevaisemman ja avoimemman. Hän on jo vuosikymmeniä kritisoinut kotimaansa valtaapitäviä ja ollut ongelmissa valtion kanssa neuvostoajoista lähtien.

 

Venäläiset kaduille

Viktoria on syytetty venäläisvihamielisyydestä oikeudessa, ja hän on saanut tappouhkauksia. Silti hän ei suostu alistumaan pelolle.

Hän haluaa työllään herättää venäläiset katsomaan ympärilleen kriittisesti ja toimimaan aktiivisesti oman tilanteensa parantamiseksi. Nyt se on vihdoinkin tapahtumassa.

Venäläiset saivat viime talvena tarpeekseen itsevaltiaan lailla toimivasta Putinista ja lähtivät kaduille vaatimaan muutosta.

 

Pitkä matka

Toivo oikeudenmukaisemmasta ja avoimemmasta Venäjästä on herännyt, mutta matka on pitkä, ja historian taakka harvinaisen raskas.

Ajatus uudesta Venäjästä on kuitenkin syntynyt, ja se jatkaa kasvamistaan tälläkin hetkellä.

 

Muutos menossa

Dokumenttiprojekti tuo Viktorin avulla venäläisen yhteiskunnan ja mentaliteetin käynnissä olevan muutoksen kaikkien nähtäväksi ja ymmärrettäväksi.

Viktorin värikäs tarina neuvostodiplomaatin etuoikeutetusta lapsesta kohti perheensä uhraavaa toisinajattelijaa vie meidät yllättävälle matkalle tämän päivän Venäjään.

Ohjaus: Ari Matikainen, käsikirjoitus: Ari Matikainen, Liisa Juntunen. Tuotanto: Kinocompany Finland Oy yhteistyössä Yle ja NRK.

 

Muualla netissä:

Dokumenttiprojekti

 

Suosittele124 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 18.11.2012

Pitäis tulla enemmä ohjelmia venäjästä, mutta suomessa sen estää russofobia ja median vihamielisyys venäjää kohtaan.

maanantaina 19.11.2012

Puhut asiaa. Tuntuu pähkähullulta, että kaikki mukavat synergiat purettiin Neukkulan siirtyessä takaisin Venäjäksi. "Venäjä,Venäjä, Venäjä" -hokema lienee tuttua monen vaanerin iltarukouksissa ja naapuripolitiikassa.

maanantaina 19.11.2012

Aivan fantastinen dokumentti, mielenkiintoinen myös henkilöhistorian kannalta. Harmi, että suomalaiset eivät tätä käyneet elokuvateattereissa katsomassa aikaisemmin. Ehkä nyt television ääreen sentäs kerkeävät. On nimittäin upeasti filmattukin, erittäin kauniita kuvia Moskovasta. Kiitokset ja kunnia Ari Matikaiselle, toivottavasti saatte myytyä ulkomaille myös.

maanantaina 19.11.2012

Dokumenttia näkemättä voi vain arvailla millaisin tarkoitusperin yle on sen valinnut ohjelmistoonsa. Yle ei näkemykseni mukaan ole esittänyt Venäjältä mitään positiivista. Ylen toimittajien uutisointi perustuu ajatukseen, että mikä meillä itsellä on, on esimerkiksi kelpaavaa ... siitä on seurauksena jatkuva huonojen uutisten valikoima. Toisin sanoen: sama russofobia, mikä vaivaa tätä kansaa, vaivaan myös mainittua yhtiötä.

Venäjällä hajanainen oppositio on nostanut päätään. Aina on hyvä, jos on oppositio ... Toisaalta vaikuttaa siltä, että vain oppositio on se, mikä on hyvä. Tämä on näkynyt erityisen hyvin esimerkiksi lännen suhtautumisessa ns. arabikevään tapahtumiin. Se näkyy myös suomalaisten poliitikkojen suhtautumisessa Venäjän vallanpitäjiin: kakspoisstandardi toimii: lirkutellaan (Putinin) kanssa, mutta mieluusti nähtäisiin Venäjä ongelmissa oman oppositionsa kanssa.

Ylipäätään voi sanoa, että sama tahti on askelten: on sitten Venäjällä vallassa kuka tahansa, on se aina huono.

maanantaina 19.11.2012

Missä tahansa valtakunnassa ainoa demokratian tae on vapaa ja toimintakykyinen oppositio. Jonkinlainen lisä ovat kansalaisliikkeet, mutta ne ovat enimmäkseen merkityksettömiä järjestäytymättömyytensä ja yksittäisiin asioihin suuntautumisensa takia. Poliittisiksi puolueiksi järjestäytynyt oppositio on ainoa pysähtyneisyyden estävä ja kehityksen mahdollistava voima. Mikään minkään valtakunnan poliittinen järjestelmä ei milloinkaan ole lopullisesti valmis.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä