Dokumenttiprojekti: Virtuaalinen sota

Julkaistu torstaina 08.03.2012 4 180

Eri puolilla maailmaa asuvat tshetsheenipakolaiset yrittävät rakentaa virtuaalista Tshetsheniaa Second Lifeen.

TV1 maanantaina 12.3. klo 21.30 - 22.30

Yle Areenassa 7 päivää

Virtuaalinen sota kertoo Hazmanista, pakolaisnaisesta, joka on menettänyt perheensä kahden sodan seurauksena Tshetsheniassa.

Suomessa hän ystävystyy ihmisoikeusaktivisti Mikael Storsjön kanssa, ja he alkavat yhdessä auttaa sodan runtelemasta Tshetsheniasta pakenevia ihmisiä.

He rakentavat yhdessä elokuvan ohjaajan kanssa virtuaalista Tshetsheniaa internetin Second Life -sivustolle ja toivovat, että siitä tulisi paikka, jossa ihmiset voivat keskustella keskenään ilman vainoamisen pelkoa.

Mikael ylläpitää kiistellyn uutistoimiston Kavkaz Centerin serveriä.

 

Virtuaalista väittelyä

Hazman haluaa auttaa maanpaossa elävää kansaansa niin tosielämässä kuin virtuaalisessa maailmassakin. Samalla hän taistelee saadakseen maanpaossa olevat sukulaisensa Suomeen yhdistääkseen sotien hajottamaa perhettään.

Samaan aikaan Mikael Storsjö on syytettynä käräjäoikeudessa laittomien maahantulojen järjestämisestä kymmenille pakolaisille.

Mikaelin vastustajat ylläpitävät internetissä Storsjön ja Kavkaz Centerin vastaisia sivustoja.

Virtuaalisessa sodassa poliittinen väittely, mediamanipulaatio ja ihmiset törmäävät ja eri kulttuurit sekoittuvat.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Pekka Niskanen. Kuvaus: Timo Peltonen.Leikkaus: Mikko Sippola. Äänisuunnittelu: Kimmo Vänttinen. Musiikki: Kimmo Vänttinen. Tuottaja: Venla Hellstedt. Vastaava tuottaja: Pertti Veijalainen. Tuotantotuki: Suomen Elokuvasäätiö, AVEK. Rahoittava TV-yhtiö: YLE TV1. Tuotanto: Illume Oy, 2012.

 

Muualla netissä:

Dokumenttiprojekti

 

Suosittele180 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 12.03.2012

Ei kiitos

torstaina 15.03.2012

Myös YK:n turvallisuusneuvosto ylläpitää internetissä Kavkaz Centerin vastaista sivustoa.

Tuvallisuusneuvoston Al-Qaida pakotekomitea on määritellyt Kavkaz Centerin edustaman Imarat Kavkaz terroristijärjestön osaksi Al-Qaidaa.

Heinäkuussa 2011 annettu listaus löytyy täältä:
http://www.un.org/sc/committees/1267/NSQE13111E.shtml

Imarat Kavkazin johtaja Doku Umarov, jonka kuva vielä äskettäin koristi Kavkaz Centerin yläpalkkia, pääsi Al-Qaida -komitean pakotelistalle jo vuonna 2010. Umarov itse ilmoittaa, että Kavkaz Center on Imarat Kavkazin eli Kaukasian emiraatin virallinen, valtiollinen webbisivusto.

Myös turvallisuusneuvoston pakotekomitea katsoo Kavkaz Centerin olevan osa kiellettyä Imarat Kavkaz -järjestöä ja siten pakoitteden alaista kiellettyä toimintaa. Al-Qaidaan kytketyksi toiminnaksi pakotekomitea määrittelee myös Storsjön hallinnassa olevat muut internet-domainnimet .info, .net, .org.uk ja.tv nimiavaruuksissa, jotka luetellaan sivulla.

sunnuntaina 18.03.2012

Petri: ei tuossa YK:n dokumentissa väitetä pakotekomitean katsovan, että Kavkazcenter olisi osa Imarat Kavkaz -järjestöä. Linkkiisi liittyvässä dokumentissa todetaan, että Doku Umarov on julistanut Kavkazcenterin olevan Emrat Kavkazin virallinen tiedotuskanava. Kavkazcenter itse on asiasta eri mieltä. Jos väitteesi olisi totta, miksi ihmeessä Ruotsi sallisi servereiden läsnäolon maassaan?

keskiviikkona 21.03.2012

Kavkaz-Centerin toimituskunta on julkaisun perustamisesta lähtien määritellyt toimintansa täten:
"Kavkaz Centre (www.kavkazcenter.com) is a Chechen internet agency which is independent, international and Islamic. Our agency was founded in March 1999..."

Vuodesta 2004 lähtien julkaisu on julkaistu Ruotsissa, noudattaen toiminnassaan Ruotsin sananvapausperustuslakia. Venäjän Tukholman suurlähettiläs on useaan otteeseen yrittänyt soveltaa julkaisuun Venäjän omintakeista sananvapauskäsitettä, siis halunnut lakkauttaa julkaisun. Ruotsin oikeuskansleri on toistamiseen torjunut yritykset.

Kavkaz-Center ei ole listattu missään YK:n pakotelistalla. YK:n komitean mainitussa julkilausumassa on kirjoitettu "The Kavkazcenter has been proclaimed the official information organ of the Emarat Kavkaz by Doku Umarov." Näin on saattanut tapahtua, mutta julkaisu tietenkin itse määrittelee olemassaoloaan ja toimii itsenäisesti, kuten jo Ruotsin mainittu sananvapauslaki edellyttää.

Toki sivustolla on esitetty Dokka Umarovin videoita! Näin tiedottamisvelvoitettaan kunnioittavan julkaisukanavan tuleekin toimia. Näin toimii myös arvostettu TV-kanava Al Jazeera koskien esim. Osama bin Ladenin videoita, joita maailman muut tiedotusvälineet yleensä on julkaissut Al Jazeeran jälkeen.

Eräässä kohdassa Kavkaz-Center ei ole onnistunut tiedottamisessa yhtä hyvin kuin "kilpailijansa" - vieläkään ei ole onnistuttu haastatelemaan Dokka Umarovia. Siinä Radio Free Europe / Radio Liberty (RFERL) on vetänyt pidemmän korren: 7.4.2011 julkaistiin tshetsheeninkielisellä kanavalla Radio Marshossa (http://www.radiomarsho.com) haastettelu Umarovin kanssa. (http://tinyurl.com/5wreklb). RFERL on Yhdysvaltain kongressin rahoittama tiedotuskanava, joka ei sekään tietääkseni ole millään pakotelistalla.

Useat kansainväliset sananvapausjärjestöt ovat ottaneet kantaa Kavkaz-Centeriin kohdistuvaan vainoon. Mainittakoon esimerkiksi CPJ - Committee to Protect Journalists, jonka sivustolta löytyy useita tiedotteita ja 'alerts' liittyen Kavkaz-Centeriin: www.cpj.org

Kavkaz-Centerin toimintaa uutistoimistona ei pidä vähätellä. Hyvin paljon uutisia Pohjoiskaukasiasta ovat löytäneet tiensä maailman tiedotusvälineisiin Kavkaz-Centerin uutisten pohjalta. Ohessa pieni katsaus uutitoimistotoimintaan muutaman vuoden takaa: http://www.oktanet.fi/Kavkac-Center_nyhetsbyra.pdf

Historiankirjoitus kertoo tapahtumista jossa sanansaattaja tapetaan kun hänen tuomansa viesti on epämieluisa. Valistuneessa länsimaisessa demokratiassa näin ei saa tapahtua. Kavkaz-Center tuo ihmisten ulottuviin kauhistuttavia uutisia - käyttäen taistelussaan väärintekijöitä vastaan kynää miekkana.

Mikael Storsjö

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä