Historia: Argentiinan varastetut vauvat

Julkaistu torstaina 03.04.2014 1 7

Argentiinan sotilasjuntta vangitutti raskaana olevia naisia ja kaappasi heidän vauvansa adoptoitaviksi hallituksen suosikeille.

TV1 keskiviikkona 9.4.2014 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 13.4. klo 15.55

Yle Areenassa 30 päivää

Jorge Rafael Videlan johtama sotilasjuntta kaappasi Argentiinassa vallan Juan Perónin leskeltä maaliskuussa 1976. Se merkitsi kuoliniskua pikkuhiljaa heikentyneelle demokratialle.

 

Valtio jahtasi vastasyntyneitä

Sotilashallinnon aikana maan poliittisia vastustajia katosi ja tuhannet joutuivat maanpakoon, mutta valtio jahtasi myös vastasyntyneitä lapsia.

Vuosina 1976 - 83 sotilasjuntta vangitutti raskaana olevia naisia, pakotti heidät salaisiin synnytyssairaaloihin ja kaappasi heidän vauvansa adoptoitaviksi hallituksen suosikeille. Usein synnyttäneet äidit surmattiin.

 

Oikea identiteetti järkytys

35 vuotta myöhemmin vauvojen isoäidit ovat liittäneet voimansa yhteen ja löytäneet 107 vauvaiässä varastettua argentiinalaista. Työ on ollut hidasta, sillä heillä ei ole mitään tietoa, mitä nimiä lapsille annettiin, miltä he nykyään näyttävät ja missä elävät.

Dokumentti (Argentine, les 500 bébés volés de la dictature) kuvaa, kuinka useimmille kolmikymppisille oikean identiteetin paljastuminen on ollut järkytys. Ihmiset, joita he ovat pitäneet biologisina vanhempinaan, olivatkin todellisuudessa vauvanryöstäjiä.

Tuotanto: Intuition Films&Docs, Ranska 2012.

 

Suosittele7 Suosittelee

Kommentit

torstaina 10.04.2014

Lapsenryöstö on rikos. Valevanhempi ei ole kenellekään turvallinen.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä