Historia: Hitlerin synkkä karisma

Julkaistu torstaina 02.01.2014 10 8

Adolf Hitler ja Hermann Göring voitonparaatissa Berliinissä vuonna 1940.

TV1 keskiviikkoisin 8. - 22.1.2014 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaisin klo 14.10

Yle Areenassa 7 päivää

Adolf Hitler onnistui saamaan miljoonat saksalaiset puolelleen ja tielle kohti tuhoa. Kolmeosaisessa dokumentissa (Adolf Hitler - Leading Millions into the Abyss) käydään läpi Hitlerin uran kannalta keskeisiä hetkiä sekä sitä, miten hän johti alaisiaan.

 

Miksi kansa ihaili?

Miksi saksalainen älymystö auttoi Hitleriä valtaan, vaikka tiesivät hänen väkivaltaisen luonteensa? Miksi kansa ihaili häntä ja yritti innokkaasti täyttää hänen toiveensa?

Historioitsija Laurence Rees pohtii syitä Hitlerin karismaattiseen vetovoimaan. Muun muassa Josef Goebbelsilla oli merkittävä vaikutus Hitlerin toimintaan, sillä mies toimi Hitlerin valta-aikana hallituksen kansanvalistus- ja propagandaministerinä.

Mukana on arkistofilmejä sekä entisten natsijohtajien haastatteluja, joista osa oli henkilökohtaisesti tekemisissä Hitlerin kanssa. Mikä sai heidät seuraamaan Hitleriä?

Tuotanto: LR History TV ja BBC.

 

8.1. osa 1

Hitler oli eittämättä poikkeusyksilö, joka onnistui saamaan miljoonat saksalaiset kannalleen ja tielle kohti tuhoa. Historioitsija Laurence Rees pohtii syitä Hitlerin karismaattiseen vetovoimaan.

 

15.1. osa 2

Historioitsija Laurence Rees tarkastelee Hitlerin suosion huippukautta 1930-luvulla. Monet Hitlerin kannattajista eivät halunneet sotaa, se oli kuitenkin imperiumista haaveilevan Hitlerin päätavoite.

 

22.1. osa 3

Sodan alkuvaiheissa Saksa kulki voitosta voittoon, mutta kohta sotaonni kääntyi. Hitlerin arvostuskin kärsi kolhuja, mutta silti hän onnistui pysyttelemään vallassa aivan sodan loppuvaiheisiin saakka.

 

Muualla verkossa

Elävä arkisto: Hitlerin salaa tallennettu keskustelu Suomessa

 

Keskitysleirivankeja Buchenwaldissa. Leirin vankeja käytettiin muun muassa työvoimana paikallisissa asetehtaissa.

 

Suosittele8 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 08.01.2014

Yle Watch on näköjään myös ajan hermoilla: http://ylewatch.blogspot.fi/2014/01/ylesta-moro-ilmoja-pidellyt-hitler.html

keskiviikkona 08.01.2014

Hei hienoa, historiaa... harmi vaan etta tama on se propaganda versio... Heh hee toi kuva on muuten photoshopattu, sen olkapaa on jumissa tua puu parrussa...

torstaina 09.01.2014

Miksi jatkuvasti näitä Hitler dokumentteja? Onko YLE:llä joku Hitler-fetissi?

lauantaina 11.01.2014

Olipas typerä kommentti etten sanoisi.

torstaina 09.01.2014

Tuosta on alkuperäinenkin kuva netissä, mistä kyseinen mies puuttuu. Löytäisköhän joku nokkelana? Onhan näitä vaikka kuinka: http://www.dailystormer.com/ye-olde-photoshoppe-soviet-anti-nazi-propaganda-fakes/

perjantaina 10.01.2014

Harmi, että saksannokset puuttuivat puheosuuksista.
Dokumentin kannalta olisi ollut tärkeää ajatellen propagandaosuuksia.
Kai ne sentään alkuperäisessä BBC-dokumentissa oli käännettynä?

lauantaina 11.01.2014

Tekstitys olisi kiva yllätys. On meinaan turhauttavaa katsoa Aatun suunrepimistä kun siitä mitään ymmärrä.

Natsi-Saksasta ja Aatusta kertovat dokkarit ovat kyllä mielenkiintoisia, mutta välillä sitä katsoisi mielellään myös kommareiden ja Isä-Aurinkoisen hirmuteoista. Ne kun eivät jääneet natsi-Saksasta hitustakaan jälkeen. Tulee kyllä väistämättä mieleen että YLEn toverit eivät halua muistella "oman leirin" tekoja lähellekään samalla kiimalla kuin vastustajien.

sunnuntaina 12.01.2014

Täysin objektiivinen tämä dokumentti ei ainakaan ensimmäisen osan kohdalta ollut, vaan aikamoista demonisointia, jota ei olisi heti uskonut BBC:ltä. Toiseksi jotkin epäilyt on nostettu faktoiksi, esim. Hitlerin Wienin ajan ennen 1. maailmansotaa kämppäkaverin lausunto on yleisesti asetettu kyseenalaiseksi, mutta dokumentissa sitä pidettiin täysin faktana. Lausunto liittyy siihen seikkaan, että milloin Hitleristä tuli juutalaisvastainen. Kuka edes heti 2. maailmansodan jälkeen olisi uskaltanut sanoa, että Hitler oli mukava (kämppä-)kaveri tai asetoveri 1. maailmansodassa. Sitten ei mainittu lainkaan Hitlerin joutuneen lapsena fyysisen ja henkisen väkivallan kohteeksi isänsä taholta, vaikka tuollaisella on valtava merkitys ihmisen kehitykseen. Kuten tiedämme, niin väkivaltaiset persoonat ovat monesti itse olleet uhrehja lapsuudessa. Muita mainittavia en muista, kun katsomisesta on muutama päivä

torstaina 16.01.2014

Siitä, että Hitlerin mieli oli järkkynyt syystä tai toisesta, tuskin on epäilystä eikä se ole edes sarjan aihe, vaan Hitlerin vetovoima. Hitler vetosi työttömiin ja yhteiskunnan laitapuoleen kuten kommunistitikin ja varmasti monista näytti siltä, että jompikumpi puoli perii maan ja oli valittava kahden vastemielisen ääripään välillä, Mutta tämäkään ei ole tärkeää. Tärkeää on se, että väkivaltaista terroria harrastava liike sai vapaissa vaaleissa saksalaisten 1/3 äänistä (osittain katuterrorin keinoin), jonka voimin natsit pystyivät uhkailulla ja pelottelulla samaan aikaan valtalain, jonka nojalla demokratia ja kansalaisoikeudet siirrettiin historiaan. Sen sijaan kommunistisen hirmuhallinnon synty Venäjällä oli perinteinen väkivaltainen vallankaappaus, kun Hitler sai valtansa laillisesti. Eikä saksalaisten tai ulkomaisten valtionjohtajien päähän mahtunut, että Hitler voi olla täysin vailla inhimillistä moraalia eli röykeä, äärettömän vallanhimoinen hullu. Peloton ihminen on usein karismaattisen oloinen.

torstaina 16.01.2014

Olisihan se hienoa jos sarjan suomalainen selostaja osaisi lausua g ja b kirjaimet, "Köppels" jne.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä