Historiaa: Ensimmäiset lentoässät

Julkaistu keskiviikkona 24.02.2010 0 182

Kirjailija-historioitsija Joshua Levine tutustuu Shuttleworthissa 1. maailmansodan taistelukoneeseen.

TV1 keskiviikko 3.3. klo 19.00

Vuoden 1918 alussa lentäjä-ässät olivat voittamaton vastus.

Taistelukenttien yläpuolella liidellen lentäjä-ässät tekivät tuhojaan vihollisten joukoissa. Toiset ensimmäisen maailmansodan lentäjistä olivat vain hieman pikkupoikia varttuneempia, kun he aloittivat sotimisen. Silti he olivat yhtä pelättyjä ja kunnioitettuja kuin kuka tahansa yläilmojen kuolemaa kylvävistä piloteista.

Sodan kummatkin osa-puolet pyrkivät ilmojen herruuteen. Brittiläiset nuoret pilotit olivat jo näyttäneet iskukykynsä ensimmäisen maailmansodan taistelukentillä. Sitten alkoi heidän koneitaan pudota yhä enemmän. Miten ilmataistelu muuttui sodan lopulla?

Kun taitelujen paineet ja hyökkäysten voimakkuudet kasvoivat vuonna 1918, stressi ja fyysinen rasitus alkoi näkyä monen lentäjän suorituksissa.

Historiaa-dokumentti Ensimmäiset lentoässät (Timewatch: Aces High) kertoo ässien noususta ja tuhosta näiden mittavien taisteluiden aikana.

Vuoden 1918 suuret taistelut muuttivat ilmassa käytävän sodan sääntöjä perusteellisesti, ja ne jäivät myös monen ilmojen taiturin ja pioneerin viimeiseksi taisteluksi. Kun sota läheni loppuaan, vain harva ässistä oli enää hengissä. Heistä tuli sodan melskeissä omien taitojensa ja etevyytensä uhreja.

Tuotanto: BBC, Britannia 2009

Dokumentti uusitaan sunnuntaina 7.3.

Ohjelma on katseltavissa YLE Areenassa 30 päivän ajan.

 

Suosittele182 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä