Historiaa: Fredrik II Suuri

Julkaistu tiistaina 23.10.2012 2 76

Dokumentin juontaja, professori Christopher Clark Potsdamissa, Sans Soucin palatsin edessä. Fredrik II Suuri seurusteli palatsissa filosofien, säveltäjien ja muusikoiden kanssa.

TV1 keskiviikkona 31.10. klo 19.00 - 19.55

Yle Areenassa 7 päivää

Preussi lakkautettiin virallisesti 1947. Maailmansotien jälkeisessä maailmassa Preussia pidettiin Saksan sotilaallisen voiman vertauskuvana, ja sen poistaminen kartalta tuntui takaavan rauhan Eurooppaan.

 

Taiteiden ystävä

Suurvallaksi maan oli nostanut soturikuningas Fredrik II Suuri (1712 - 1786), joka hallitsi maataan 46 vuotta.

Legendaarinen kuningas oli Preussin mahdin vertauskuva, jonka myös natsit ottivat omaksi idolikseen. Valistunut itsevaltias oli myös Voltairen läheinen ystävä, loistava muusikko ja taiteiden ystävä.

Fredrik teki Preussin kuuluisaksi, sillä maan väestö oli koulutettua, lainsäädäntö uudenaikaista ja julkishallinnossa oli vähän korruptiota.

 

Natsit pilasivat maineen

Hitlerin Natsi-Saksa turmeli Preussin maineen lopullisesti. Se käytti Fredrikiä esimerkkinään sotaisasta, mutta suopeasta yksinvaltiaasta karkeasti yksinkertaistaen hallitsijanpersoonaa.

Kolmas valtakunta julisti kovaan ääneen olevansa vanhan Preussin luonteva jälkeläinen, ja vuoteen 1947 mennessä Preussin sotilaallinen mahti yhdistettiin erottamattomasti natseihin.

 

Kuninkaan myytti

Dokumentissa (Frederick the Great and the Enigma of Prussia) Cambridgen historiantutkija Christopher Clark keskittyy Fredrik Suuren monitahoiseen persoonaan ja tutustuttaa katsojan myös kuninkaan ympärille kehittyneeseen myyttiin.

Natsit ylistivät hänen sotataitoaan, mutta vain muutaman vuoden päästä kommunistinen Itä-Saksa otti hänet esikuvakseen uudistusmielisestä edelläkävijästä.

Tuotanto: BBC, 2010.

 

Suosittele76 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 31.10.2012

Seuraavaksi lähetätte varmaan virkkausta käsittelevän ohjelman, jossa myös virkkaus saadaan jollain aasinsillalla kytkettyä Hitleriin. Yleltä ei päivääkään, että jankutettaisiin jotain nazzzeista ja rassismista (TV 2 klo 22, Silminnäkijä: "Apina ei saa sivistyä"). Pidättekö katsojia tyhminä? Luuletteko etteikö kriittinen massa näe tuon halpamaisen kulttuurimarxilainen indoktrinaation läpi? Olette erehtyneet. Ohjelmista vastaavien politrukkien nimet ja puoluekanta esiin!

torstaina 01.11.2012

Ei pelkkä hallitsija, vaan myös soturi. Ennenkuulumatonta, että natsit ylistävät kuningasta. Varsinkin kohta, jossa kerrottiin teloituksesta, oli raaka.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä