Historiaa: Göringin salaisuus

Julkaistu keskiviikkona 20.03.2013 1 62

Hermann Göring (oik.) oli Saksan kansallissosialistisen puolueen johtohahmoja, mutta hänen veljensä Albert valitsi toisen tien.

TV1 keskiviikkona 27.3. klo 19.00 - 19.49, uusinta maanantaina 1.4. klo 8.05

Yle Areenassa 7 päivää

Hermann Göring (1893 - 1946) oli Saksan kansallissosialistisen puolueen johtohahmoja, mutta hänen nuorempi veljensä Albert (1895 -1966) valitsi toisen tien.

Dokumentti Göringin salaisuus (Göring’s Last Secret) kertoo kuinka nuorempi Göring pelasti oman henkensä uhalla monia ihmisiä käyttäen röyhkeästi veljensä asemaa hyväkseen.

 

Veljekset kuin yö ja päivä

Vaikka Hermann Göring oli Hitlerin oikea käsi, Albert oli päättäväinen natsismin vastustaja. Työskennellessään itävaltalaisessa elokuvayhtiössä hän tutustui näyttelijättäreen, jolla oli juutalainen aviomies.

Naista painostettiin eroamaan miehestään, muuten hän saisi sanoa hyvästit uralleen. Albert onnistui pelastamaan hänet, ja Hermannin ansiosta hänen tekonsa jäi natsihallinnolta huomaamatta.

 

Pelasti ihmisiä sukunimensä avulla

Albert ymmärsi, että hän kykeni sukunimensä ansiosta auttamaan ystäviään. Juutalaisystäviensä lisäksi Albert rahoitti vastarintaliikettä ja auttoi natsien hirmuvallan uhreja pakenemaan vainoa.

Hän kirjoitti kirjeitä keskitysleirien komentajille ja vaati vapauttamaan sinne tuomittuja. Kirjepaperina hän käytti Göringien omaa kirjepaperia ja allekirjoituksena pelkkää sukunimeään.

Näin komentajat luulivat käskyn tulleen Hermann Göringiltä, eivätkä voineet kuin totella.

 

Göringin tarinaa ei aluksi uskottu

Sodan jälkeen Albertin kertomusta ei uskottu, vaan hän joutui muiden natsijohtajien tapaan tuomiolle Nürnbergiin. Puolustuksekseen hän teki nimiluettelon ihmisistä, joita oli auttanut, toivoen että nämä puhdistaisivat pelastajansa maineen.

Silti kesti kaksi vuotta, ennen kuin Albert pääsi palaamaan kotiinsa Salzburgiin. Millaiset olivat hyväntekijän viimeiset vuosikymmenet?

Tuotanto: BBC.

 

Suosittele62 Suosittelee

Kommentit

torstaina 28.03.2013

Hakaristi ei sopinut Albertin pirtaan, vaan hän oli hyväntekijä. Aloin dokumenttia katsoessani ajatella Oskar Schindleriä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä