Historiaa: Iranin satavuotinen sota

Julkaistu keskiviikkona 11.08.2010 1 157

Iran on ollut eri taistelujen näyttämönä. Idän ja lännen vastakkaisuusasetelman lisäksi maassa ovat ottaneet toisistaan mittaa vanhoillisuus ja uudistushenkisyys, uskonnollisuus ja maallisuus.

Iran oli ensimmäinen Lähi-idän valtio, jolla oli parlamentti ja joka omaksui islamin. Maa on joutunut taistelemaan identiteettinsä puolesta ajoittain hurjasti, joskus jopa epätoivoisesti.

Nyt Iran on taas nousemassa maailmanpolitiikan näyttämöksi. Ydinkriisi paljasti Iranin tavoitteen tulla uudeksi maailmanvallaksi. Dokumentissa käydään läpi maan historiaa viimeisten sadan vuoden ajalta öljyesiintymien löydöstä ydinkriisiin sekä luodaan katsaus elämään Iranissa nykyään.

Millaisia ihmisiä iranilaiset ovat, miten he näkevät länsimaalaiset ja miten me heidät? Mistä kiistat Iranin ja lännen välillä kumpuavat? Haastattelussa on niin iranilaisia poliitikkoja kuin tavallista kansaa: osa muistaa vielä shaahin ajat, osa on syntynyt vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Tuotanto: Artline Films, Ranska.
 

Suosittele157 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 19.08.2010

Aivan sadan vuoden taakse muistikuvani eivät ulotu, mutta muistan Persianlahden sodan, ajatollah Khomeinin ja vuoden -01 surullisenkuuluisat terrori-iskut.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä