Historiaa: Lasten sota Hitleriä vastaan

Julkaistu keskiviikkona 07.04.2010 0 154

Elaine Madden, Stephen Grady ja Jerry Eaton muistelevat dokumentissa vastarintaliikkeeseen liittymistään.

TV1 keskiviikkona 6.7. klo 19.00

Brittiläinen yhteisö hoiti ensimmäisen maailmansodan muistohautoja Ypres'ssä Belgiassa, jossa toimi myös englanninkielinen koulu.

Kun toinen maailmansota puhkesi, koulun lasten piti paeta saksalaisjoukkoja. Samalla osa brittilapsista liittyi vastarintaliikkeeseen.

Kolme vanhaa koulutoveria kertoo muistojaan ensi kertaa tv-dokumentissa.

 

Stephen sotki natsien koneen

16-vuotias Stephen Grady teki graffitin Luftwaffen lentokoneeseen ja joutui natsien vangitsemaksi. Vapauduttuaan hän pääsi Ranskan vastarintaliikkeen yksikön johtotehtäviin.

Hän auttoi alasammutun lentokoneen lentäjää pakenemaan Gestapon nenän alta Belgiasta ja järjesti aseiden ja propagandan jakelun. Grady vältti täpärästi joutumasta kidutetuksi ja teloitetuksi surmattuaan saksalaisupseerin, joka oli saanut vihiä vastarintaliikkeestä.

 

Elaine - äänetön agentti

Entinen luokkansa tukioppilas, 17-vuotias Elaine Madden pakeni Dunkerque'stä brittisotilaaksi pukeutuneena.

Hän oli yksi kolmesta naisagentista, jotka laskeutuivat laskuvarjoilla Belgiaan vain muutamaa viikkoa sen jälkeen, kun neljä agenttia oli teloitettu. Häntä oli koulutettu tappamaan äänettömästi, murtamaan koodeja ja pitämään puolensa kuulusteluissa.

Maddenin tehtävä oli löytää turvallisia taloja radiolähettimelle saadakseen tärkeää tietoa välitettyä Brysselistä Iso-Britanniaan. Tehtävä oli yksi vaarallisimmista, ja hän pääsi juuri ja juuri pakoon, kun natsit olivat päästä hänen jäljilleen.

 

Jerry mukana ilmataisteluissa

Puutarhurin poika ja tukioppilas Jerry Eaton liittyi ilmavoimiin, ja dokumentissa kuullaan hänen eloisia muistelujaan ilmataisteluista.

Historiadokumenttia Lasten sota Hitleriä vastaan (The Children Who Fought Hitler) on elävöitetty myös harvinaisilla kotivideoilla ja sodanaikaisilla uutispätkillä.

Tuotanto: Testimony Films/BBC, Iso-Britannia, 2009.

 

 

Suosittele154 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä