Historiaa: Lyndon B. Johnson

Julkaistu perjantaina 22.11.2013 1 4

Lyndon B. Johnson (oik.) nousi presidentti Kennedyn murhan jälkeen Valkoisen talon isännäksi. Kuvassa myös senaattori Robert Kennedy.

TV1 keskiviikkona 27.11. klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 1.12. klo 14.05

Yle Areenassa 30 päivää

Presidentti Kennedyn murhan jälkeen Valkoisen talon isännäksi nousi teksasilaissyntyinen Lyndon B. Johnson. Euroopassa hänet muistetaan miehenä, joka aloitti Vietnamin sodan. Hänen kaudellaan tapahtui myös tärkeitä kansalaisoikeusuudistuksia.

Ohjaaja Claire Walding tutkii dokumentissaan (Lyndon B. Johnson - Succeeding Kennedy), miltä tilanne näytti kulissien takana, kun media oli järkyttynyt Kennedyn salamurhasta, kaikki hänen johtamansa projektit oli jäädytetty ja maan kongressi oli kuin halvaantunut.

 

Kitkerät välit Robert Kennedyyn

Johnson ei aluksi ollut järin suosittu, ja erityisesti hänen välinsä senaattori Robert Kennedyyn olivat kitkerät. Silti Johnsonille oli jo varapresidenttikaudella uskottu useita tärkeitä projekteja, kuten avaruusohjelma ja rotuerotteluun puuttuminen.

Presidenttinä Johnson hän toteutti uudistuksia järjestelmällisesti, ja vuoden 1964 presidentinvaaleissa hän voitti republikaanien ehdokkaan Barry Goldwaterin ennätyksellisin luvuin.

Dokumentissa tarkastellaan Johnsonin presidenttikautta sen dramaattisista alkuhetkistä tärkeimpiin saavutuksiin ja huolenaiheisiin.

Tuotanto: LOOKS Filmproduktionen GmbH, Saksa 2013.

 

Muualla verkossa

Historiaa: Kennedyn viimeinen päivä

Yle Uutiset: Dallas muistaa Kennedyn murhan 50-vuotispäivää

 

Suosittele4 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 27.11.2013

"(...) JFK:n varapresidenttinä toimi Lyndon B. Johnson (LBJ), jota pidettiin vallanhimoisena ja häikäilemättömänä miehenä. Salaliittoteorian mukaan Johnson pelasti itsensä vankilalta ja nosti samalla itsensä presidentiksi murhauttamalla John F. Kennedyn.
Roger Stonen kirjassa The Man Who Killed Kennedy kerrotaan Johnsonin sotkeutuneen kahteenkin korruptioskandaaliin ja presidentin saaneen niistä vihiä. Johnsonilla oli palava halu päästä maan korkeimpaan virkaan, joten poliittisen tuhon uhatessa hän päätti lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Stonen mukaan juuri Johnson ehdotti, että JFK tekisi vierailun Dallasiin. Samoin ehdotus, että Kennedyä kuljettava autosaattue kulkisi kohtalokkaan Dealey Plazan kautta, tuli Johnsonilta.
Stonen ehdokas ampujaksi on tunnettu palkkamurhaaja Malcolm "Mac" Wallace, jonka kerrotaan olleen Johnsonin pitkäaikainen tuttava. Wallacen sormanjäljet löydettiin täsmälleen siitä paikasta, johon ampuja oli kirjavaraston talossa sijoittunut, Stone kertoo.
Lopullisen vakuutuksen varapresidentin syyllisyydesta Stonelle antaa nainen, jonka kanssa LBJ seurusteli 20 vuotta, Madeleine Brown. Muistelmissaan Brown kertoo Johnsonin tokaisseen murhaa edeltävänä iltana: "Huomisesta lähtien se Kennedyn paskiainen ei nolaa minua enää yhtään kertaa".
Lee Harwey Oswaldilla ei ollut Stonen mukaan osuutta murhaan, mutta Stone uskoo Johnsonin CIA-kavereiden järjestäneen tämän murhapaikalle, jotta teolle saatiin sopiva syntipukki.
JFK:n murha ei lainkaan ollut Johnsonin ensimmäinen veriteko, Stone syyttää. Varapresidentillä oli kirjailijan mukaan jo ennen Kennedyä kahdeksan murhaa omallatunnollaan.”
(Yrjö Kokkonen: JFK:n murha (…): … [Yle Uutiset 20.11.2013]; ote)

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä