Historiaa: Papillonin tarinat

Julkaistu keskiviikkona 24.03.2010 1 157

Dokumentti kertoo kuuluisan vangin tarinan.

TV1 keskiviikkona 31.3. klo 19.00

Paremmin Papillonina tunnettu Henri Charrière väitti sitkeästi olevansa syytön murhaan, josta hänet tuomittiin 1931 pakkotyöhön Ranskan Guayanaan.

Historiaa-dokumentti Papillonin tarinat (Les véritables histoires de Papillon) kertoo kuuluisan vangin tarinan.

Lukuisien pakoyritysten takia Papillon siirrettiin vankilasta toiseen. Vihdoin 1945 hänet vapautettiin Venezuelassa, jossa hän meni naimisiin ja perusti ravintolan.

Hänen omaelämänkerrallisen kirjansa Papillon nousi suureksi myyntimenestykseksi Ranskassa. Elämänkerran on väitetty sisältävän enemmän fiktiota kuin faktaa, mutta Charrière'n mukaan se on muutamia muistivirheitä lukuun ottamatta totuudenmukainen.

Todennäköistä kuitenkin on, että Charrière muokkaa elämänkertaansa lisäilleen siihen myös vankitovereiltaan kuulemia tarinoita.

Ketkä kaikki sitten ovat vaikuttaneet Guayanan Pirunsaarelta karanneen Papillonin hahmoon? Ennen kaikkea Charrière ammensi sekä omista kokemuksistaan että René Belbenoit'n (kuvassa) kohtalosta.

Belbenoit oli itsekin Pirunsaarella vankilatuomiotaan kärsinyt kirjailija, jonka elämä muistutti monilta osin Charrièren kokemaa. Kun hänen elämänkertansa Dry Guillotine julkaistiin, se oli suuri menestys Amerikassa. Tätä ei Ranska antanut anteeksi kovia kokeneelle kirjailijalle, sillä häntä ei enää koskaan päästetty palaamaan kotimaahansa.

Tuotanto: Beta Prod, Ranska

Dokumentti on nähtävissä YLE Areenassa

 

Historiadokumentit

 

Suosittele157 Suosittelee

Kommentit

torstaina 01.04.2010

Moi!
Mielestäni kuvassa ei ole Papillon vaan Rene Belbenoit.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä