Historiaa: Rooseveltin työllisyysohjelma

Julkaistu keskiviikkona 16.06.2010 2 143

Miljoonat amerikkalaiset pääsivät Rooseveltin työllistämisohjelman myötä ympäristönsuojelutöihin ja huolehtimaan teiden kunnossapidosta.

TV1 keskiviikkona 23.6. klo 19.00

1920-luvun yltäkylläisyyden jälkeen pörssiromahdus köyhdytti Amerikan. Lamakauden aikana työttömyysprosentti kohosi yli 25:een. Rikokset lisääntyivät roimasti eikä hallituksella ollut keinoja puuttua asiaan.

Keskilännessä "pölykulhona" tunnettu kuivuus oli vasta alkanut, ja maanviljelijät ja karjankasvattajat olivat vaikeuksissa, kun tuuli vei joka päivä mukanaan viljeltyä pintamultaa.

Vuonna 1933 Franklin Roosevelt aloitti mittavan työllistämisohjelman. Miljoonia 18-25-vuotiaita miehiä palkattiin istuttamaan puita, rakentamaan patoja, huolehtimaan teiden kunnossapidosta ja sammuttamaan tulipaloja. He asuivat leiriolosuhteissa lähes sotilaallisessa kurissa ja ansaitsivat kuussa 30 dollaria, josta heidän piti lähettää 25 dollaria kotiin perheilleen.

Tyypillinen päivä alkoi varhain, ja sitä seurasi kahdeksan tuntia fyysistä työtä. Lounas syötiin työn lomassa, ja iltaisin miehille tarjottiin mahdollisuus osallistua kursseille, joihin lähes jokainen halusi osallistua. Jopa 40 000 lukutaidotonta miestä oppi lukemaan ja kirjoittamaan yhdeksän vuoden aikana.

Tänä aikana "Rooseveltin puuarmeija" istutti kolme miljardia puuta. Heinäkuussa 1942 hanke lopetettiin. Talous oli alkanut kohentua 1930-luvun lopulla ja nuoret miehet saivat hyväpalkkaisia töitä kotiseudultaan. Joukot hupenivat, ja presidentti Rooseveltin aikomus tehdä työllistämisohjelmasta pysyvä käytäntö epäonnistui.

Kun Yhdysvallat ajautui toiseen maailmansotaan, "puuarmeijaa" ei enää pystytty rahoittamaan. Silti hankkeen perintö näkyy yhä amerikkalaisten arjessa: sadat leirintäalueet, patikointipolut ja uimapaikat ovat olleet siitä asti käytössä.

Dokumentissa Rooseveltin työllisyysohjelma (Civilian Conservation Corps) haastatellaan hankkeeseen osallistuneita työntekijöitä, joiden tarinat köyhyydestä, rasismista, kovasta työstä ja ystävyydestä kertovat kiinnostavasti New Dealin rohkeimmasta kokeilusta.

Tuotanto: PBS, Yhdysvallat.

 

Ohjelma on katsottavissa tv-lähetyksen jälkeen YLE Areenassa.

 

Suosittele143 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 18.06.2010

Työllisyysohjelma ei auttanut mitenkään työllistymisessä. Työttömiä oli ihan yhtä paljon ennen ja jälkeen ohjelman.

lauantaina 16.07.2011

Suomeen samanlaista... toivottavasti ei.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä