Historiaa: Suuruudenhullu Führer-kultti

Julkaistu maanantaina 30.09.2013 1 30

Nürnbergin puoluepäivät järjestettiin näyttävissä kulisseissa.

TV1 keskiviikkona 2.10.2013 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 6.10. klo 14.05 - 15.00

Yle Areenassa 30 päivää

Hitler rakennutti Nürnbergiin natsivaltakuntansa mahtipontisen juhlanäyttämön. Arkkitehti Albert Speeriltä oli tilattu kaupunkiin betoni- ja kivirakennuksia, jotka jättäisivät varjoonsa Egyptin pyramidit.

Rakennukset symboloivat Hitlerin halua hallita maailmaa, ja niiden juurella yksittäisen ihmisen piti kokea olevansa mitättömän pieni suuren puoluemahdin rinnalla.

Keskiajalla Nürnberg oli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan merkittävimpiä kaupunkeja, ja juuri ennen toista maailmansotaa se oli luultavasti Euroopan juutalaisvastaisin kaupunki.

 

Huolellisesti rakennetut kulissit

Hitler halusi järjestää puoluepäivät juuri Nürnbergissä.

Kahdeksanpäiväisille puoluepäiville kokoontui toista miljoonaa ihmistä. Valtava propagandakoneisto oli täydessä vauhdissa: paikalla jaettiin esitteitä ja kirjoja, ja kohokohtana oli Leni Riefenstahlin palkittu dokumentti Tahdon riemuvoitto.

Dokumentissa (Führerkult und Grössenwahn - Das Parteitagsgelände in Nürnberg) nähdään harvinaista arkistomateriaalia Speerin suunnitelmien toteuttamisesta sekä Führer-kultin huolellisesta rakentamisesta.

Miten mukanaolijat muistelevat juhlien ilmapiiriä?

Ohjaus: Michael Kloft, Saksa 2011.

 

Suosittele30 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 02.10.2013

"Aikaisemmin television tv-lupakäytäntö takasi ainakin sen, että Ylen indoktrinaatiosta ei tarvinnut maksaa kunhan vain luopui televisiosta. Uuden Yle-veron aikana tätäkään ei voi enää kiertää, vaan kaikki taloudet joutuvat maksamaan punavihreästä agendan pakkosyötöstä, jota tungetaan päivästä ja viikosta toiseen kansalaisten kurkusta alas."

http://ylewatch.blogspot.fi/2013/10/ylen-suuruudenhullua-propagandaa.html

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä