Historiaa: Taisteluissa kadonneet

Julkaistu keskiviikkona 21.04.2010 0 162

Amerikkalaissotilaita Korean sodassa vuonna 1951.

TV1 keskiviikkona 28.4. klo 19.00

Jokaisessa sodassa on vangittuja, kadonneita ja karkotettuja. Näkökulmasta riippuen he ovat saaliita, panttivankeja tai taakkoja.

Kaikki sodissa olleet maat ovat luovuttaneet sotilaitaan vihollisten käsiin - ja vaienneet näiden kohtalosta. Yksin toisen maailmansodan jälkeen tuhansia eurooppalaisia katosi Neuvostoliittoon, näiden joukossa saksalaisilla vankileireillä olleita länsimaiden sotilaita ja pakkotyöläisiä.

Viimeksi kuluneiden sadan vuoden aikana yhdysvaltalaissotilaat taas ovat taistelleet vain vieraalla maalla. Heidän mottonaan on, ettei yhtäkään sotilasta jätetä sinne. Mutta kuinka pitäviä periaatteet ovat?

Toisen maailmansodan ja Korean sodan jälkeen kymmeniätuhansia amerikkalais- ja brittisotilaita katosi jäljettömiin, samoin kävi sadoille amerikkalaissotilaille Vietnamin sodan jälkeen.

Historiadokumentti Taisteluissa kadonneet (Kriegsbeute Mensch) näyttää, kuinka totuutta on suunnitelmallisesti pidetty salassa etenkin USA:ssa, jossa kaikki poliitikoista armeijalaitoikseen ovat sotkeutuneet asian salaamiseen

 

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa 30 päivän ajan tv-lähetyksen jälkeen.

 

Tuotanto: ZDF, Saksa.

 

Suosittele162 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä