Historiaa: Tekstiilitehtaan tulipalo

Julkaistu maanantaina 02.04.2012 2 123

Vaatetehtaan tulipalo vuonna 1911 vauhditti työturvallisuuslakien uudistusta.

TV1 keskiviikkona 3.7.2013 klo 19.00 - 19.55

Yle Areenassa 7 päivää

Vuonna 1911 syttyi New Yorkissa tuhoisa tulipalo, jossa menetti henkensä 146 vaatetehtaan työntekijää, useimmat nuoria siirtolaisnaisia.

Tehtaan kauhistuneet työntekijät eivät päässeet ajoissa pois rakennuksesta, sillä yksi ovi oli tulen saartama ja toinen lukittu, koska omistajat pelkäsivät varkaita. Työntekijät hyppäsivät liekehtivästä rakennuksesta.

Kun tuli sammui, 146 ihmistä oli kuollut – heistä lähes puolet oli teini-ikäisiä. Dokumentti Tekstiilitehtaan tulipalo (Triangle Fire) kertoo, kuinka tragedia vauhditti työturvallisuuslakien uudistusta tehtaalla ja myöhemmin koko maassa.

 

Trianglen tehdas

1900-luvun alussa New Yorkin tekstiilitehtaissa työskenteli yli sata tuhatta siirtolaista. He olivat saapuneet maahan Italiasta, Venäjältä ja Puolasta paremman elämän toivossa.

Newyorkilainen paitatehdas Triangle oli vain lyhyen matkan päässä tyylikkäistä vaatekaupoista ja miljonäärien loistoasunnoista. Amerikkalainen unelma tuntui olevan aivan käden ulottuvilla. Trianglen omistajilla oli itselläänkin siirtolaistausta.

Todellisuudessa nuoret ompelijat työskentelivät tehtaassa 14 tunnin työpäiviä kahden dollarin päiväpalkalla.

Vain muutama vuosi ennen tulipaloa kaupungin vaatetyöläiset olivat menneet lakkoon ja vaatineet lyhyempää työpäivää, parempaa palkkaa, turvallisempaa työympäristöä ja ammattiliittoa.

Parin vuorokauden sisällä 70 pienempää yritystä suostui työntekijöiden vaatimuksiin, mutta Trianglen johto kieltäytyi.

 

Malli koko maailmalle

Vaikutusvaltaisen pankkiiri J. P. Morganin tytär otti naisten asian omakseen ja pakotti Trianglen omistajat neuvottelupöydän ääreen.

Palkkoja parannettiin ja työaikoja lyhennettiin, mutta ammattiliittoon johtajat eivät suostuneet. Työpaikan turvallisuus ei parantunut: tuuletus ei ollut riittävää, turvallisuusmääräyksiä ei ollut, paloharjoituksia ei pidetty eikä hätäuloskäyntejä ollut mietitty.

Tragedian mittasuhteet kauhistuttivat kaupunkilaisia, ja hallituksen oli pakko puuttua asiaan. Lainsäädäntö paransi työntekijöiden oloja koko maassa, ja New Yorkista tuli malliesimerkki koko kansakunnalle.

Tuotanto: PBS, Yhdysvallat 2011.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran huhtikuussa 2012.

 

Suosittele123 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 12.04.2012

Epäinhimilliset olot. Jos paloharjoituksia olisi pidetty, ne 146 olisi jäänyt henkiin jatkamaan elämää.

sunnuntaina 07.07.2013

Ei tässä paloharjoitusten puutteesta ollut kysymys, vaan ompelijoiden täydellisestä sorrosta. Dokumentti osoittaa konkreettisesti, miten työläisiä kohdeltiin USA:ssa tuohon aikaan kuin karjaa. Työpäivät 14-tuntisia, surkeat palkat, työpaikan varaovi kiinni, etteivät työläiset pääse varastamaan mitään.

Ompelijoilla ei ollut järjestäytymisoikeutta eikä ammattiyhdistysliikettä turvanaan. Ihan samanlainen on tällä hetkellä tilanne idän hikipajoissa.

Työläisen ainoa turva on joukkovoima, niin vanhanaikaiselta kuin se kuulostaakin. Eivät ompelijatyttöjen rikkaat tukijatkaan lopulta seisseet heidän takanaan, koska pitivät järjestäytymisoikeutta vaarallisena.

Tämä oli todella pysäyttävä dokumentti, joka opetti paljon myös tästä päivästä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä