Historiaa: Toivonväre

Julkaistu torstaina 17.02.2011 1 143

Kansalaisoikeusjohtaja Martin Luther King murhattiin vuonna 1968. Vaalikiertueella ollut Robert F. Kennedy piti pian surman jälkeen sovittelevan ja ikimuistettavan puheen.

TV1 keskiviikkona 7.8. klo 15.00 - 15.55

YLE Areena

Kansalaisoikeusjohtaja Martin Luther Kingin salamurha keväällä 1968 järkytti amerikkalaisia ja aiheutti rajuja mellakoita ympäri maata.

 

Kennedy vetosi

Vaalikiertueella olleen Robert F. Kennedyn piti sinä päivänä puhua Indianapolisissa monirotuiselle yleisölle. Väkivallan uhka oli käsinkosketeltava, ja senaattoria pyydettiin perumaan tilaisuus.

Uutinen Martin Luther Kingin murhasta oli kerrottu radiossa, mutta osa yleisöstä oli tullut niin aikaisin vaalitilaisuuteen, ettei ollut ehtinyt kuulla sitä. Huhut levisivät vaalipaikalla, jonne oli kerääntynyt tuhansia kuulijoita.

Kennedy aloitti puheensa kertomalla Martin Luther Kingin kuolleen. Hän vetosi yleisöön vertaamalla tapausta veljensä murhaan viisi vuotta aiemmin ja kertoi ymmärtävänsä ne vihan, katkeruuden ja kostonhalun tunteet, joita epäoikeudenmukainen tragedia herätti kansassa. Silti hän vetosi ihmisten myötätuntoon ja rauhantahtoon, joita Martin Luther King oli toteuttanut elämässään.

 

Minkälaista olisi jos?

Vaikka ympäri maata puhkesi 60 mellakkaa salamurhan jälkeen, Indianapolisissa oli rauhallista. Saman vuoden kesänä myös Robert Kennedy salamurhattiin.

Dokumentissa Toivonväre (A Ripple of Hope) aikalaiset muistelevat Kennedyn vaalikampanjaa ja kysyvät, millainen olisi maailma ollut, jos kumpikin ihmisoikeuksien puolestapuhuja, Martin Luther King ja Robert Kennedy, olisivat saaneet jatkaa työtään.

Tuotanto: Covenant Productions, USA.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran 23.2.2011.

 

Suosittele143 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 28.02.2011

Katsoin tuon dokumentin uusinnan hiihtoloman jälkeen. Muistan lukeneeni Martin Luther Kingistä peruskoulussa historian ja yhteiskuntaopin tunneilla. Hän ei kuollut turhaan, vaan kansalaisoikeuksien puolesta ja oli luonut toivoa amerikkalaisiin eläessään.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä