Historiaa: Tyynenmeren kadonnut manner

Julkaistu keskiviikkona 11.12.2013 3 6

Pääsiäissaarelaisella uskotaan, että saarelaisten esi-isät saapuivat saarelle Hiva-nimiseltä mantereelta.

TV1 keskiviikkona 18.12.2013 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaina 22.12. klo 14.05

Yle Areenassa 30 päivää

Pääsiäissaarella elävän perimätiedon mukaan asukkaiden esi-isät saapuivat saarelle Hiva-nimiseltä mantereelta, jonka uskotaan uponneen suuressa luonnonmullistuksessa.

Dokumentti (Lost Continent of the Pacific) osoittaa, että kaukainen saariketju Ranskan Polynesiassa on todellakin ollut kauan sitten kukoistaneen sivilisaation keskus.

Saaria on satoja vuosia sitten kutsuttu Marquesassaariksi, mutta sitä ennen polynesialaiset kutsuivat niitä Hivan saariksi. Ovatko ne jäänteitä muinoin kukoistaneesta paratiisimaisesta mantereesta?

Tuotanto: Wildlife Production, Yhdysvallat 2011.

 

Suosittele6 Suosittelee

Kommentit

torstaina 19.12.2013

Muistan Pääsiäissaarelta kuuluisat kivipatsaat, mutta alkuasukkaista en ole ennen tiennyt. Heidän tapansa olivat mielestäni aika raakoja.

lauantaina 21.12.2013

Thor Heyerdahl tutki jo kauan sitten näitä asioita ja päätyi siihen, että Polynesia asutettiin Etelä-Amerikasta käsin... Häntä ei vain silloin uskottu - jokohan häntä käytäisiin uskomaan, kun nyt on dna-testeinkin asiaa varmistettu...?

perjantaina 27.12.2013

Katsoin äsken ohjelman, kun kuulin sitä kehuttavan. Se oli sitä tuttua National Geography -lehden laadukasta tuotantoa, jossa Hawaiin Yliopiston uusia tutkimuksia Tyynen valtameren saarien asutusta on selvitettyä. Nyt siihen otettiin myös DNA-testit mukaan. DNA-testit osoittivat, että Polyneesia laajat saaristot ovat asuttaneet saman heimon (=sama DNA) jäsenet. Uutinen oli se, että he olisivat vierailleet aina Etelä-Ameriikassa asti jo ennen Kolumbusta ja tuoneet sieltä Bataatti-kasvin Polynesiaan. Ohjelma oli tehty vuonna 2011.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä