Katynin joukkomurha: Dokumentti ja elokuva

Julkaistu perjantaina 16.04.2010 0 162

Neuvostoliitto syyllistyi toisessa maailmansodassa puolalaisten sotilaiden ja sotavankien joukkomurhaan.

TV1 esittää dokumentin ja elokuvan toisen maailmansodan aikana tapahtuneesta Katynin joukkomurhasta.

 

Historiaa: Katynin syylliset ja syyttömät

Sunnuntaina 18.4. klo 15.55

Neuvostoliitto syyllistyi vuonna 1940 toisessa maailmansodassa yli 20 000 puolalaisen sotilaan ja sotavangin murhaan Katynissa, nykyisen Venäjän ja Valko-Venäjän rajalla. Tapaus vaikuttaa yhä Puolan ja Venäjän suhteisiin.

Tanskalaisdokumentissa jäljitetään murhatun puolalaisupseerin jälkeläisiä pääkallon avulla, jonka tanskalainen oikeuslääkäri ja vastarintaliikkeen jäsen Helge Tramsen toi mukanaan työkomennukselta Puolasta.

 

 

Andrzej Wajdan elokuva Katyn kertoo puolalaisen upseerin tarinan.

 

Katyn

Sunnuntaina 18.4. klo 22.00

Puolalaisohjaaja Andrzej Wajdan elokuva Katyn (K15) kertoo toisen maailmansodan aikana tapahtuneesta puolalaisten sotavankien ja sotilaiden joukkomurhasta Katynissa.

Syyskuun 17. päivänä vuonna 1939 Neuvostoliitto vangitsee joukon puolalaisia upseereita ja sotilaita Puolan rajalla. Joukossa on myös nuori kapteeni Andrzej, joka pitää tarkkaa päiväkirjaa tapahtumista. Hänen vaimonsa Anna saapuu tapamaan miestään, mutta Andrzej ei suostu jättämään aseveljiään, vaikka tähän tarjoutuu tilaisuus. Pian Andrzej kuljetetaan neuvostoliittolaisten matkassa vankileirille.

Sodan loppupuolella Anna ei ole edelleen kuullut miehestään pihaustakaan. Virallinen totuus on, että saksalaiset ovat teloittaneet brutaalisti tuhansia puolalaisia sotavankeja Katynin metsiin, mutta Andrzejn nimeä ei löydy uhrien nimilistalta.

Vaikka viranomaiset yrittävät salata Katynin tapahtumia, Annalle alkaa hiljalleen selvitä, etteivät joukkomurhan takana olleetkaan natsit vaan neuvostoliittolaiset sotilaat. Kun Andrzejn päiväkirja löytyy, valhe alkaa paljastua.

 

Wajdan isä yksi uhreista

Elokuvaohjaajan Andrzej Wajdan (s. 1926) elämään ja uraan vaikutti valtavasti Neuvostoliiton suorittama 20.000 puolalaisen upseerin joukkokyyditys ja murha Katynin metsässä Smolenskin liepeillä alkuvuonna 1940.

Wajdan isä oli yksi uhreista, kuten suuri osa maan sotilaallisesta ja älyllisestä eliitistä. Wajda käsitteli useissa elokuvissaan isänsä menetyksen traumaa epäsuorasti, mutta vasta 15 vuotta Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen hän ryhtyi käsittelemään aihetta konkreettisesti.

Sama menetys kosketti lukemattomia äitejä, vaimoja ja lapsia, jotka nousevatkin elokuvan päähenkilöiksi. Elokuvan avauskohtaus on symbolinen - lännestä hyökkäävät Hitlerin joukot ja idästä puna-armeija. Joukko puolalaisia kohtaa sillalla yrittäen paeta kuka mihinkin suuntaan, mutta molemmat vaihtoehdot ovat yhtä huonoja.

Elokuvan anti avautuu helpoimmin puolalaisille, jotka elivät salailun ja valheiden kanssa Neuvostoliiton kukistumiseen asti. Virallinen totuus oli, että natsit olivat suorittaneet murhat. Esimerkinomaisesti Wajda kuvaa, kuinka yksilön suhtautuminen viralliseen totuuteen vaikutti tämän koko elämään. Kerronnan kompleksisuus tuo verisen hirmutyön esille vasta elokuvan viimeisillä minuuteilla.

Kesto 116 min. Ohjaus: Andrzej Wajda. Rooleissa: Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Artur Zmijewski, Danuta Stenka, Jan Englert, Magdalena Cielecka, Agnieszka Glinska, Pawel Malaszynski, Maja Komorowska.

 

 

Suosittele162 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä