Kettu osaa monta asiaa

Julkaistu maanantaina 29.03.2010 7 185

Kettu on moniosaaja, sopeutuva niin elinympäristön kuin ravinnon suhteen.

TV1 torstaina 1.4. klo 19.30

Kettu tietää monta asiaa, mutta siili tietää vain yhden ison asian, kirjoitti kreikkalainen runoilija lähes kolmetuhatta vuotta sitten.

Samanlainen näkemys ketusta on myös Pohjois-Amerikan intiaaneilla. Heidän tarinassaan kettu ihmettelee majavaa, jonka päivät kuluvat vuodesta toiseen yhden asian, pesäpadon kimpussa.

Majavan elämä näyttää ketusta tylsältä sen omiin seikkailuihin verrattuna. Kettu viihtyy monenlaisissa elinympäristöissä eikä ole ravintonsa suhteen nirso. Kettuja elää niin asumattomissa erämaissa kuin kaupungeissakin.

Kettu onkin sopeutuja ja siitä syystä maailman levinnein koiraeläin. Suomessa elävien kettujen lukumäärää ei tarkkaan tiedetä. Uskotaan, että niitä on ainakin satatuhatta, ehkä huomattavasti enemmän.

 

Saalistaa yksin

Talvisin kettu viihtyy yksikseen ja sen pääasiallisena ravintona ovat myyrät ja hiiret. Ketut eivät saalista laumana niin kuin tekevät niiden serkut, sudet. Saaliin jäljille päästyään kettu löytää etsimänsä lähes aina.

Kettu osaa käyttää hyväkseen muiden tekemiä rakennelmia. Sille kelpaa piilo- ja pesäpaikaksi lato tai hylätty rakennus siinä kuin mäyrän tekemä luolakin.

Dokumentissa nähtävä kettupariskunta on löytänyt pesäpaikakseen ladon. Olkien pehmeydessä ja sateelta suojassa ketun sokeina syntyneet pennut kehittyvät, avaavat silmänsä ja näkevät pesäladon ulkopuolisen maailman.

 

Arvokas turkki

Sana kettu tarkoitti alun perin nahkaa tai kuorta, turkkia. Parin ketun turkin hinnalla suurikin perhe eli kuukauden vielä sata vuotta sitten.

Ketun turkki on edelleen arvokas - etenkin ketulle itselleen. Jos kettu säästyy sairastumiselta kapiin, niin se selviää tuuhean turkkinsa avulla ankarastakin talvesta.

Kettu osaa monta asiaa, monet muut eläimet vain yhden. Ketun moni osaaminen on ollut ja on yhä sen pelastus nopeasti muuttavassa maailmassa.

Elokuvan on kuvannut Mikko Pöllänen ja ohjannut Pekka Mandart.
Tuotanto: Crosstalents

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Suosittele185 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

lauantaina 03.04.2010

Usein näkee ohjelmia norsuista, tiikereistä, apinoista ja ties mistä, mutta näistä kotimaan eläimistä ei juurikaan. Kiitos hienosta dokumentista!

perjantaina 11.03.2011

On tämä vaan ihmeellistä! Ohjelma "Kettu osaa monta asiaa" piti näkyä Areenassa, vaan eipä näy. Näitä toteutumattomia lupauksia on YLEllä luvattoman paljon. Luonnonohjelmia suomalaisesta luonnosta on muutenkin niin vähän.

sunnuntaina 13.03.2011

Todella ihana dokumentti! Taustalla kuuluu ihanaa linnunlaulua. Kerrankin SUOMESTA kotimainen dokumentti! (Ärsyttää jo ne Afrikan savannit) Tällaisia suomalaisesta luonnosta kertovia dokumentteja tarvitaan paljon lisää! Kiitos! Tästä tuli hyvä mieli! :)

maanantaina 14.03.2011

Myönnän, että olin kärsimätön! Katselin nyt hienon luontodokumentin Areenasta. Kiitos YLE!

torstaina 17.03.2011

Dokumentit moniosaajista ovat erittäin mielenkiintoisia. Seuraavaksi voisi käsitellä esim. oravaa, fasaania, harakkaa, varista tai lokkia.

sunnuntaina 17.04.2011

Kiitos tekijöille. Loistava kuvaus ketuista ja suomalaisesta luonnosta. Lukijan eläytyminen täydellistä. Kuvaajalla myös homma hanskassa. Luultavasti koko työryhmä ansaitsee kiitoksen lopputuloksesta, joten KIITOS. Lisää kotimaista luontoa televisioon, pyydän.

lauantaina 31.08.2013

En ole oikeasti nähnyt kettua, mutta muistin, että ketunpoikaset muistuttavat hieman koiraa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä