Kiehtova maailma: Hevosviulun mestarit

Julkaistu tiistaina 27.04.2010 3 164

Dokumentti seuraa kaupunkilaislapsia, jotka saavat soitto-oppia arojen hevospaimenperheeltä.

TV1 tiistaina 4.5. klo 19.00

Se kuulostaa laukkaavalta hevoselta, toisinaan virralta ja välillä lentävältä kotkalta. Mongoliassa morin huur eli hevosenpääviulu tuo kansanmusiikkiin sielua.

Viululla uskotaan olevan jopa parantavia voimia. Puinen hevosen pää koristaa viulua, jonka kaksi kieltä on tehty hevosen häntäjouhista. Soitin oli käytössä jo 1200- ja 1300-lukujen mongolivaltakunnan hovissa, eikä pelkästään musisoinnissa vaan myös rituaaleissa ja arkiaskareissa.

Hevosviulumusiikkia käytetään edelleen muun muassa eläinten kesyttämiseen.

Koska perussävelet ja yläsävelet esiintyvät musiikissa samanaikaisesti, sitä on ollut vaikeaa sovittaa nuoteille, joten se on kulkenut perimätietona sukupolvelta toiselle.

Viimeiset neljä vuosikymmentä ovat olleet Mongoliassa kaupungistumisen aikaa, ja ihmiset alkavat etääntyä perinnemusiikista. Soitinta viritetään eri tavalla kuin ennen, koska sitä soitetaan usein yleisötilaisuuksissa. Siksi äänet ovat korkeampia ja kovempia, eivätkä äänenvärin hiuksenhienot vivahteet erotu.

Onneksi paimentolaiset hallitsevat yhä perinteisen taidon. Dokumentti seuraa kaupunkilaislapsia, jotka saavat soitto-oppia arojen hevospaimenperheeltä. Kuukausien opiskelun jälkeen lapset esiintyvät maakunnan pääkaupungissa.

Dokumentti Hevosviulun mestarit (Morin Khuur: The Soul of the Mongolian Horseman) on osa Unescon suojelema sarjaa Lost Continent, Intangible Heritage, joka kuvaa värikkäiden tarinoiden kautta ihmiskunnan henkistä perintöä ympäri maailmaa.

Ohjaaja: Benoît Ségur. Tuotanto: ZED, Ranska.

 

Suosittele164 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 04.05.2010

Hevosenpääviulun tarinaa en ole ennen kuullut. On jännää, että maailmassa muutkin kuin mustalaiset ovat musikaalisia.

lauantaina 08.05.2010

Enpä ollut minäkään aiemmin kuullut Hevosenpääviulun tarinaa. Oli tosi hieno dokumentti. Välittyi ihmisen tasapainoinen suhde osana muuta luontoa aivan ihanasti. Hyvä, että on saatu Unescon kulttuuriperintökohteeksi morin huur ja hevosenpääviulu. Viulun rakentamisen seuraaminen osana dokumenttia oli aivan mahtava. Ja lasten tanssi! Paljon olisi meillä opittavaa. Ja paljon olisi maailmassa säilytettävää tulevillekin sukupolville.

sunnuntaina 09.05.2010

Olipahan hieno ohjelma. Innostuin moisesta soittimesta todella ja päätin, että vielä jonain päivänä sellaisen omistan ja osaan sitä myös soittaa. Perinteiseen Neuvostotyyliin on tämä nyt minun viisivuotissuunnitelmassani. Ja luonnollisesti soitin pitää noutaa sen kotimaasta ja pitäisi vielä järjestää paikallinen opettaja jostain tundralta. Suunnittelu alkoi nyt

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä