Kiehtova maailma: Ihmistornin rakentajat

Julkaistu keskiviikkona 27.02.2013 1 90

Ihmistornin juuri muodostuu tiiviisti toisiinsa pakkautuneista ihmisistä, joita pitkin tornikot kiipeävät yhä ylemmäksi.

TV1 tiistaina 5.3. klo 19.00 - 20.00

Yle Areenassa 30 päivää

Espanjan Kataloniassa ihmispyramidien rakentamisella on satoja vuosia pitkät perinteet. Aikuisista ja lapsista koostuvien joukkueiden on toimittava tiiviissä yhteistyössä, jotta torni saadaan kohoamaan huimiin korkeuksiin.

Dokumentin alkuperäinen nimi, Enxeneta, tarkoittaa tornin ylimmäiseksi kiipeävää, joka on usein lapsi. Eräs näistä nuorista tornikoista selostaa tämän dokumentin.

 

Sortumista harjoitellaan

Ihmistornien suunnittelussa käytetään apuna tietokonetta. Tornin juuri muodostuu tiiviisti toisiinsa pakkautuneista ihmisistä, joita pitkin tornikot kiipeävät yhä ylemmäksi. Huikeimmat tornit ovat jopa 8- tai 10-kerroksisia.

Hurjan näköisistä kaatumisista huolimatta kukaan ei loukkaannu, sillä myös sortumista harjoitellaan. Tornikko vaistoaa ajoissa, milloin tornin huojuminen johtaa todennäköisesti sen sortumiseen, ja hän ehtii valmistautua turvalliseen kaatumiseen.

 

Yhteisöllisyys tukee perinteitä

Kataloniassa harjoittelee yli kuusikymmentä tiimiä, jotka kilpailevat keskenään. Dokumentissa nähdään pätkiä festivaaleista, joissa on tehty erityisen hienoja ja taitoa vaativia ihmistorneja.

Nuori enxeneta kertoo, kuinka harjoittelu kehittää solidaarisuutta, harkintaa, rohkeutta ja itseluottamusta. Yhteisen menestyksen eteen puurtaminen ja asialle omistautuminen tukevat vanhan perinteen säilymistä elinvoimaisena.

Tuotanto: Televisió de Catalunya, 2011.

 

Aikuisista ja lapsista koostuvien joukkueiden on toimittava tiiviissä yhteistyössä, jotta torni saadaan kohoamaan huimiin korkeuksiin.

 

Suosittele90 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 05.03.2013

Aivan huikea ohjelma!!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä