Kiehtova maailma: Kumppanimme hevonen

Julkaistu keskiviikkona 13.02.2013 4 164

Näyttelijä Martin Clunes tutustuu hevosen historiaan ja tapaa taitavia hevostenkäsittelijöitä.

TV1 tiistaisin 19.2. ja 26.2. klo 19.00 - 19.45

Yle Areenassa 30 päivää

Ihminen on tarvinnut ja tarvitsee hevosta sotaratsuksi, seremonioihin, työhevoseksi maatalouteen, kuljettamaan ihmisiä ja tavaroita paikasta toiseen sekä hevosurheiluun ja harrastuksiin.

Miten ihminen tuli kesyttäneeksi kookkaan, hermostuneen saaliseläimen ja teki siitä työparinsa ja uskollisen toverinsa?

Kaksiosaisessa dokumentissa (Horsepower with Martin Clunes) brittinäyttelijä Martin Clunes tutustuu hevosen kulttuurihistoriaan eri puolilla maailmaa ja tapaa taitavia hevostenkäsittelijöitä.

 

Hevosista ruokaa

Clunes tutustuu Mongolian villihevosiin helikopterista käsin. Nämä przewalskinhevoset ovat maailman ainoita kesyttämättömiä hevosia, joita elää aroilla noin 250.

Pyreneiden luolamaalauksista käy ilmi, että kauan ennen kuin ihminen oppi ratsastamaan, hän pyydysti hevosia ruuaksi. Missä vaiheessa hevonen muuttui riistaeläimestä ystäväksi ja jopa terapeutiksi?

 

Hevonen ymmärtää ihmistä

Hevosalan ammattilaiset kertovat, kuinka hevosen kanssa voi oppia kommunikoimaan ja miten ne saa tekemään, mitä ratsastaja haluaa.

Clunes tutustuu Dubaissa järjestettäviin ravikilpailuihin ja skotlantilaiseen huippuluokan hevossairaalaan. Lisäksi hän lentää helikopterilla talvipakkasella pohjoisamerikkalaisen aavikon yllä ja ihailee mustangihevosten laumaa, joka laukkaa vapaana luonnollisessa elinympäristössään.

 

Osa 2 Hevonen – merkki vallasta ja vauraudesta

Martin Clunes vierailee aluksi Italiassa, jossa hevosesta tuli vaurauden ja vallan symboli.

Warwickin linnassa hevonen saa toimia turnajaisratsuna, mutta Amerikassa hevonen on yhä tuiki tärkeä apu arjen askareissa.

Tuotanto: ITV, Iso-Britannia.

 

Suosittele164 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 19.02.2013

Hieno dokumentti. Hieno luomus. Hieno kumppani eli kotieläin.
Jos hevonen lähtee seuraamaan sinua saatat olla hevoskuiskaaja.
Jos se ei kiinnitä sinuun mitään huomiota - ota se terapiana.

lauantaina 23.02.2013

Eka osa oli aivan ihana ja Martin Clunes vei hevosten elämää tuntemattomankin niin taitavasti ja lämmöllä upeaan maailmaan. Odotan jatkoa tiistaina. Kyllä britit osaavat tällaisten ohjelmien teon ja kiitos YLElle, että otitte tämänkin ohjelmistoonne!

tiistaina 26.02.2013

Hevoset todella ovat hyviä terapiaeläimiä. Ihmisen tunteet vaikuttavat hevoseen, joten pitää oppia luottamaan eläimeen, kuten senkin on pitänyt oppia luottamaan ihmiseen. Oman tilanteensa ja edistymisensä näkee hyvin siitä, miten pärjää hevosen kanssa. On hyvä huomata (ensin) eläimestä miten oma käytös ja tunnetila siihen vaikuttaa. Sama pätee sitten ihmisiinkin. Eläimiähän mekin loppujen lopuksi ollaan, vaikka nykyään enemmän tai vähemmän (omasta) luonnosta vieraantuneita. :)

torstaina 28.03.2013

Hieno minisarja. En tiedä hevosista tuon taivaallista enkä ole niitä koskaan käsitellyt, mutta silti ihastuin tähän kaksiosaiseen dokumenttiin. Hevoset vaan ovat niin kauniita eläimiä, että niitä ihan mielellään katselee. "Presenter" Martin Clunesilla on myös oma tärkeä osuutensa - hän osaa ottaa katsojan mukaansa ja laittaa itsensä hienosti likoon. Opin taas tästäkin dokumenttifilmistä paljon uutta. Kiitos Yle! Ja kiitos että ohjelma oli Areenassa katsottavissa, koska ilman Areenaa en olisi ehtinyt nähdä näitä hienoja hevosia ja hevosammattilaisia.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä