Kiehtova maailma: Tumbatanssin mestarit

Julkaistu tiistaina 30.08.2011 0 176

Kuubalainen Andrea tanssii näyttävissä asuissa ja pitää yllä erikoista, vuosisataista tanssiperinnettä.

TV1 tiistaina 6.9. klo 19.00 - 19.50

Tumbatanssi on kuubalaismusiikin äiti, jossa afrikkalaisrummut yhdistyvät Versailles'n hovitansseihin. Tumbatanssin suosio oli huipussaan 1800-luvun lopussa ja nykyisin lähinnä kolme muusikkoryhmää on erikoistunut tumbatanssiesityksiin.

 

Perinne leviää

Perinne on kulkeutunut maahan haitilaisorjilta, jotka pakenivat ranskalaisine isäntineen 1790-luvun levottomuuksia Itä-Kuubaan. Pitkään tumbatanssia harrastivat vain ranskalaisten jälkeläiset, mutta perinne levisi sittemmin orjien ja heidän jälkeläistensä pariin.

 

Kallis harrastus

Kouluissa opetetaan tumbatanssia ja -lauluja, jotta kaksisataavuotinen perinne ei painuisi unohduksiin. Mutta ihmisillä ei ole varaa kalliisiin, pitseistä ja silkeistä ommeltuihin tumbatanssivaatteisiin, eivätkä monet kuubalaiset halua, että heidät sekoitetaan nykyisiin Haitista saapuviin siirtolaisiin.

 

Esitys kestää yöhön asti

Tumba francesa -esitykset alkavat yleensä espanjan tai ranskan murteella lauletulla soololla, jota seuraa kolmen tumbarummun rytmi. Tumbarumpua soitetaan käsin, ja se on kaiverrettu yhdestä ontosta puukappaleesta. Lähinnä naisista koostuva kuoro ja tanssijat käyttävät pitkiä siirtomaa-ajan pukuja ja länsiafrikkalaisia kirkasvärisiä huiveja. Yksi kappale kestää noin puoli tuntia, ja esitykset kestävät yöhön saakka.

 

Tuotanto: ZED, Ranska. (Lost Continent, Intangible Heritage: The Tumba Francesa)

 

 

Suosittele176 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä