Kylmän sodan kuoro

Julkaistu perjantaina 18.12.2009 0 166

Kuvassa Denis Mickiewicz venäläisten ympäröimänä impromptu-konsertin jälkeen Moskovassa vuonna 1958.

TV1 22.12. klo 21.55

Vaikuttava dokumentti, Kylmän sodan kuoro, kertoo Yalen yliopiston venäläisen kuoron ja sen johtajan Denis Mickiewiczin tarinan. ¨

Kuoro ja sen johtaja rikkoivat henkisiä ja fyysisiä muureja upealla musiikillaan kylmän sodan vuodet aina tähän päivään asti.

Yalen portit avautuivat vuonna 1953 Denis Mickiewiczille Euroopan pakolaisleirivuosien jälkeen. Intohimoisesti synnyinmaansa musiikkiin suhtautuneen nuoren Mickiewiczin aloitteesta Yalen venäläisen kielen ja kulttuurin klubi sai uuden olomuodon Venäläisenä kuorona.

Sillanrakentaja

Hän loi jotain ainutkertaista. Venäläisestä kuorosta tuli sillanrakentaja Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä kuumassa kylmän sodan maailmassa.

Mickiewiczin kuorosta kasvoi pian kansainvälisesti arvostettu ja musiikillisiltaan ansioiltaan merkittävä kokoonpano. Erityisen kiinnostavan kuoron tarinasta tekee sen rooli kylmän sodan poliittisten kenttien vaikuttajana.

Ensimmäisen matkansa Neuvostoliittoon kuoro teki vuonna 1958. Kuorolaiset lauloivat kaduilla ihmisten keskellä. Toreilla kaikuivat negro spirituaalit, orjien laulut. Sanat ja sävelet olivat surullisen ajankohtaisia.

Kulisseissa

Kuoron historian lisäksi dokumentissa seurataan myös sen valmistautumista suureen 50-vuotisjuhlakonserttiin.

Kamera kiertää kulisseissa ja kuuntelee sekä kuvaa kuorolaisten tarinoita menneiltä vuosikymmeniltä. Arkistokuvat ja filmit antavat dokumentille autenttisen tunnelman.

Ohjelman voi katsella ensilähetyksen jälkeen YLE Areenassa kuukauden ajan.

Ohjelma uusintaan 27.12. klo 10.00

Tuotanto: Blue Girl Pictures, Yhdysvallat, 2007.

 

Suosittele166 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä