Luontohetki: Erikoisia ekosysteemejä

Julkaistu tiistaina 27.05.2014 0 2

Hyönteisillä on suuri merkitys maapallon ravintoketjussa.

TV1 sunnuntaisin alkaen 1.6. klo 18.15 - 18.45

Yle Areenassa 7 päivää

Dokumenttisarja (Nature's Microworlds) tutustuu eri puolilla maailmaa erikoisiin ekosysteemeihin. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

 

1.6. Galapagos

Millaisia ainutlaatuisia ekosysteemejä maapallollamme yhä on jäljellä? Aluksi tutustutaan Galapagos-saariin, jonka eliölajiston runsaus aikanaan hämmästytti Darwiniakin.

 

8.6. Serengeti

Itä-Afrikan ruohotasangoilla vaeltavat Afrikan runsaslukuisimmat kasvissyöjien laumat. Tässä perehdytään Serengetin alueen salaisuuksiin. Mikä tällaisen lajikirjon ja -runsauden mahdollistaa?

 

15.6. Amazonin sademetsät

Tutustutaan Amazonasin ainutlaatuiseen ekosysteemiin. Millaisia hämmästyttäviä ja monimutkaisia vuorovaikutussuhteita kasvien ja eläinten välille alueella on kehittynyt.

 

22.6. Montereyn lahti

Kalifornian rannikolla sijaitseva Montereyn lahti kuhisee elämää ja plankton houkuttelee paikalle myös valtamerten jättiläismäisiä nisäkkäitä. Mutta mikä pitää alueen tasapainoa yllä?

 

29.6. Okavangon suisto

Okavangojoki ei laske mereen vaan muodostaa keskelle erämaata maailman suurimman sisämaan suistoalueen Botswanassa. Afrikan villieläimet ovatkin valinneet paikan suurin joukoin kodikseen.

 

6.7. Huippuvuoret

Pohjoisella jäämerellä sijaitsevilla Huippuvuorilla elää jääkarhuja, hylkeitä ja merilintuja, mutta ravintoketjun tärkein lenkki on kasvi- ja eläinplankton. Alue hyötyy myös lämpimästä Golfvirrasta.

 

13.7. Kanadan rannikkometsät

Pohjois-Kaliforniasta eteläiseen Alaskaan ulottuvissa metsissä kasvaa valtavia puita ja alueella elää runsaasti karhuja, susia ja kotkia. Millainen ravintokierto pitää ekosysteemiä yllä?

 

20.7. Iso valliriutta

Australian rannikolla sijaitsevaa Isoa valliriuttaa ympäröivät vedet ovat niukkaravinteisia, silti sen eliömaailma on poikkeuksellisen rikas. Kuinka korallien ja levien symbioosi toimii?

 

27.7. Namibin aavikko

Afrikan lounaisrannikolla sijaitseva Namibin aavikko on mantereen vanhin ja siellä kasvit ja eläimet ovat tottuneet kuivuuteen. Vedentarpeensa kasvit saavat tyydytetyksi kosteiden sumujen avulla.

 

3.8. Yellowstone

Yellowstonen kansallispuistoon tuotiin vuonna 1995 susia, joita siellä ei ollut elänyt 70 vuoteen. Tämä sai aikaan yllättäviä muutoksia ravintoketjussa, ja hanka-antilooppi oli yksi hyötyjistä.

 

10.8. Syvät meret

Valtamerten syvänteitä ja meren pohjaa asustavat planeettamme erikoisimmat eläimet. Millaiset eliöt viihtyvät merenpohjan vulkaanisten purkausaukkojen liepeillä?

 

17.8. Australian punainen keskus

Australian keskialueet olivat aikoinaan sankkojen sademetsien peitossa, nyt siellä vallitsee äärimmäinen kuivuus. Eläimet ja kasvit ovat kuitenkin löytäneet omat ekolokeronsa.

 

24.8. Skotlannin ylämaat

Skotlannin ylämaita peittivät aikoinaan sankat metsät, mutta nyt maisemaa hallitsevat avarat nummet. Alueen luonnonvaraiset eläimet ja kasvit tarvitsevat ihmisen apua olemassaolonsa tueksi.

 

31.8. Ne ja me

Steve Backshall tutustuu hyönteisten ja niiden lähisukulaisten sekä meidän ihmisten välisiin vuorovaikutussuhteisiin. Millainen merkitys niillä on maapallon ravintoketjussa?

 

Suosittele2 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä