Luupin alta paljastuu

Julkaistu maanantaina 27.07.2009 1 150

Maanantaisin klo 20, uusinnat tiistaisin klo 10.20 ja lauantaisin klo 12.30

TV1:llä nähdään maanantaisin 3.8. alkaen rajoja rikkova tanskalaisdokumentti, Luupin alla.

Likainen sairaala

Sarjan ensimmäisessä osassa ”Likainen sairaala” soluttaudutaan tanskalaiseen sairaalaan. Tanskan televisio kuvasi piilokameran avulla muun muassa maan suurimman sairaalan siivousta ja sen valvontaa.

Toimittaja Mette Frisk soluttautuu tanskalaiseen sairaalaan selvittääkseen miten paikkojen puhtaanapito hoituu. Hyvin eivät asiat ole, kun sairaalan käytäviltä löytyy ulostejäämiä ja kuivunutta verta.

Joka vuosi 100 000 tanskalaispotilasta saa sairaalainfektion, jotkut vammautuvat pysyvästi ja pahimmassa tapauksessa tartunta johtaa kuolemaan.

Sairaalabakteeri koitui Soren Vesterin kohtaloksi, kun hän oli selkäleikkauksessa Rigshospitalissa. Vuosi leikkauksen jälkeen hänelle puhkesi jälleen kerran jo aivan liian tutuksi tullut kivulias ja epämiellyttävän hajuinen tulehdus. Soren menetti työkykynsä tulehduksen myötä ja elämä ei enää ollut entisellään.

Ohjelmassa tehdään bakteeritestauksia tanskalaisissa sairaaloissa ja hyödynnetään piilokameroita hygieniatason selvittämiseksi. Järkyttävän useista sairaaloista löytyi pahoja puutteita. Ohjelmassa haastateltu mikrobiologian professori Niels Hoiby on järkyttynyt tuloksista.

Tuottoisa ihmiskauppa

Maanantaina 10.8. nähdään samaan dokumenttisarjaan kuuluva ihmiskaupan sydämettömään maailmaan soluttautuva Luupin alla: Ihmissalakuljetus.

Ihmissalakuljetus sekä laittomat maahantulot ovat kietoutuneet surullisen usein yhteen ihmiskaupan kanssa, joka on maailmanlaajuisesti yksi järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisimmista muodoista.

Tanskassa suurin osa ihmiskaupan uhreista on seksityöläisiä, jotka ovat tulleet alun perin maahan laittomasti. Ihmiskauppa ei ole helposti tunnistettava rikos, ja siksi tämän törkeän ihmisoikeusloukkauksen uhrit jäävät usein yksin ilman apua.

Toimittaja Mette Frisk soluttautuu tässä käänteentekevässä dokumentissa ihmissalakuljetusrinkiin, ja näin alkaa hänen uskomaton laiton matkansa Tanskaan.

Ihmissalakuljetuksesta on tullut miljoonabisnestä. Ihmisten hätää ja avuttomuutta käytetään räikeästi hyväksi.

Kivulias kauneus

Karua totuutta paljastavien dokumenttien sarjan päättää maanantaina 17.8. Luupin alla: Kauneuden kääntöpuoli, jossa perehdytään plastiikkakirurgian salattuihin puoliin.

Ryppyjen silottamisesta voi seurata kovia kipuja ja täysin ennakoimattomia sivuvaikutuksia. Onko kauneus kaiken sen arvoista? Tanskan televisio on tutkinut plastiikkakirurgien käyttämiä valmisteita.

Tuotanto: Danmarks Radio TV, Tanska 2009.

Suosittele150 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 08.08.2009

Älkää edes kuvitelko että nuo sairaaloiden suoranaiset paskaisuudet ovat jokin poikkeus. Päinvastoin ne ovat 100% tosia aivan jokaisessa sairaalassa. Ja - nimenomaisesti myös meillä Suomessa tänä päivänä.

Muutama omakohtaisesti koettu esimerkki sairaalahygieniaan liittyen, käsihygieniaankin:

- omaan vastaleikattuun haavaan kävi sairaalan siivoaja pölyhuiskallaan levittelemässä pölyjä yläpuolella olleista särmin pidiketangoista vuonna 2002 Töölön sairaalassa juuri ja täsmänä täsmälleen hoitajan vaihtaessa leikkauksen jälkeisenä seuraavana aamupäivänä siteitä. Kaikenkaikkiaan meikäläisen työuran tämä polven leikkauskokonaisuus tuhosi täysin EIKÄ Potilasvakuutuskeskus käytännössä tee muuta kuin korvaa lääkkeet ja kenties osan ansiomenetyksestä, mutta vastuuta seurauksista tämä ei millään tavalla korvaa. Lisäksi he toteavat helposti yksikantaan että "asian käsittely on lopetettu". Missä oikeusturva?

- HYKS:n Meilahden korvapolilla niin hoitaja kuin lääkärikin vetivät kyllä muovihanskat käsiinsä ennen sylkirauhasen leikkauksessa vast'ikään olleen potilaan korvanläheisen haava-alueen koskettelua, mutta esim. lääkäri hieroi kyseisillä muovihanskoilla potilastuolin todella selvästi näkyvästikin likaisia kädensijoja sitä ennen ja hoitaja huiteli tarvikkeita muista huoneista hakemassa samat käsineet käsissään käsitellen käsin koskien mm. ovenkahvoja ym. paikkoja juuri ennen potilaan haava-alueen koskettelua näillä samoilla muovikäsineillä. Ei siis tietoakaan alkeellisimmastakaan hygieniasta. Lisäksi pyörien päällä seinän vieressä olleen liikuteltavan sairaalan polin sängyn sivuraudat olivat osin näkyvästi roiskahtaneen veren peitossa. Tämä muutama vuosi sitten Meikussa.

Lisäksi samassa paikassa on kyseisestä korva-sylkyrauhasalueen operaation jäljiltä poistettu tikkejä. Aivan. Tikkejä. Ei tikit. Jostain syystä piti yksi unohtaa potilaan kaulan alueelle eikä sitä metallinangan palasta ole edelleekään poistettu.

Tästä hygieniakeskustelusta herää kysymys ei pelkästään potilaiden potilasturva vaan ihmisten oikeusturva yhtä hyvin. Nämä todistettavissa olevat esimerkit eivät ole mitään poikkeuksia vaan edustavat ennemminkin suoranaista sääntöä kyseisen aihealueen asioissa. Joku toimittaja saisi mielellään tehdä Suomessa vastaavanlaisen ohjelman, sillä itse ei tuo toinen osapuoli nosta kissaa pöydälle.

Mielenkiinnolla kannattaakin seurata seuraavia jaksoja...

- "läsnä" ollut (vieläkin puistattaa)

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä