Matka Valtavaan

Julkaistu keskiviikkona 02.12.2009 2 152

Aboa-asemalla myrskyää.

TV1 sunnuntaina 6.12. klo 10.00

Etelämanner on ihmisen viimeksi löytämä, Eurooppaa suurempi, maapallon korkein, tuulisin ja kylmin manner.

FINNARP 2007- retkikuntaan valittiin 11-jäsentä johtajanaan Mika Kalakoski. Polaarivuoden retkikunta pääsi perille Kuningatar Maudin maahan marraskuussa 2007.

Aboa-asemalta käsin tutkijat tekivät Etelämantereen kesän aikana kenttämatkoja tutkien ilmaston pienhiukkasia, jäätä ja lunta, jurakautisten ja vuorten geologiaa.

Kansainvälistä Polaarivuotta vietetään 50-vuoden välein ja sen yksi tavoite on tuoda ihmiskunnan tietoisuuteen polaarialueiden merkitys. Ilmastonmuutoksen todentamisessa ja ilmakehän monimutkaisten toimintojen seurannassa Etelämanner on erityisen merkittävä paikka.

Suomi liittyi Etelämannersopimukseen vuonna 1984 ja rakensi oman tutkimusaseman Aboan vuonna 1989. Kahdenkymmenen vuoden aikana Suomesta on matkannut 14 tutkimusretkikuntaa.

Juha Taskisen kuvaama Matka Valtavaan on ensimmäinen polaarityöstä tehty dokumentti. Ohjelma näyttää miten keisaripingviinien mantereella ensikertalainen geologi Ilona Romu koki ryhmän kanssa kolmen kuukauden eristyksissä olemisen haasteen.

Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Taskinen.
Tuotanto T:mi Juha Taskinen Luontokuvat.
Yhteistyössä YLE Yhteistuotannot / Erkki Astala

 

Suosittele152 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 06.12.2009

Kävi kattsomassa vuosi sitten ennakkonäytöksenä.Tutun kuvaajan dokumentin.Todella mielenkiintoinen.Suosittelen Terveisin Mikko Savonlinnasta

torstaina 17.12.2009

Parasta, mitä televisiossa voidaan esittää. Harmi, etten nähnyt ohjelmaa alusta asti. Ohjelmanoppaista ei käynyt ilmi aihe, minkä nyt luulisi olevan perusasian oppaissa.
Toivottavasti ohjelma uusitaan jonkun hömppäohjelman tilalla.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä