Muisti: Loikkari

Julkaistu perjantaina 23.09.2011 6 172

Sirppa-Leena auttoi opiskelijavuosinaan Neuvostoliitosta loikanneen virolaisen kapteenin pakoon helsinkiläisestä sairaalasta.

TV1 sunnuntaina 8.9.2013 klo 18.45 - 19.15, uusinta tiistaina 10.9. klo 15.50 - 16.20 ja keskiviikkona 11.9. klo 9.30 - 10.00

Ohjelmalla ei ole nettikatseluoikeuksia.

Kylmän sodan aikana Suomeen loikkasi Neuvostoliitosta satoja ihmisiä. Loikkarit olivat Neuvostoliiton luhistumiseen asti tabu.

Elokuussa vuonna 1949 rajan ylitti virolainen kapteeni Herman Treial. Muisti-sarjan jakso Loikkari kuvaa virolaisen kapteenin kohtalonhetkiä.

Tapaukseen liittyy dramaattinen sairaalasta pako. Yhtenä avustajana oli 21-vuotias sairaanhoitaja-opiskelija Sirppa-Leena Laurio (nyk. Eloranta).

Kapteeni Treialin haave päästä Suomen kautta Ruotsiin kariutui jo rajalla. Vankilasta hänet passitettiin vaikean suolistotaudin vuoksi sairaalaan.

 

Kansalaiset toimivat

Ryhmä nuoria helsinkiläisiä opiskelijoita päätti vapauttaa loikkarin.

Tämä 1950-luvun Suomessa ainutlaatuinen kansalaistottelemattomuuden ilmaus on kuvattu vuonna 1962 valmistuneessa Veikko Itkosen ohjaamassa elokuvassa Vaarallista vapautta.

Nyt 82-vuotias pieksämäkeläinen Sirppa-Leena ei ole koskaan katunut, että auttoi vankia pakenemaan.

Juttuun liittyy surkuhupaisiakin piirteitä, ja se sai paljon huomiota lehdissä.

 

Kekkonen ei armahtanut

Filosofian tohtori Juha Pohjonen tiivistää ajan hengen sanomalla, että Kekkonen "ei antanut armoa Suomen selkänahasta".

Kiinni jääneet loikkarit palautettiin miltei poikkeuksetta, mutta vastineeksi saatiin takaisin moninkertainen määrä sotavankeja ja muita vangittuja suomalaisia.

Dokumentin on kuvannut Timo Silvonen ja äänittänyt Timo Rantalainen. Leikkaus: Inge Bergström-Rausku. Suunnittelu ja ohjaus: Tom Östling. Tuottaja: Erkko Lyytinen.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran syyskuussa 2011.

 

Suosittele172 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

lauantaina 24.09.2011

Tämä tapaus löytyy muuten Erkki Toivosen "Matkalla ranskalaisuuteen" -kirjasta!

tiistaina 27.09.2011

Tomppa se jaksaa taistella humanismin puolesta. Mut Tom! Ei tarvi huutaa mikkiin!

keskiviikkona 28.09.2011

Hienoa, että näitä vaiettuja asioita tuodaan päivänvaloon! Tämä oli Treialin tarina, sensijaan hänen loikkarikaverinsa Artur Lõeken tarina jäi kertomatta.Treialin tapaus oli sikäli onnellinen, ettei häntä tarvinnut luovuttaa NL:oon ,koska hän ennätti kuolla Suomessa. Artur Lõeke luovutettiin, ammuttiin Tallinnassa ja hänen vaimonsa ja 9-vuotias tytär kyyditettiin Siperiaan.
Olisi mielenkiintoista tietää, montako suomalaista sotavankia luovutettua Lõekea vastaan saatiin takaisin. Ilmeisen monta, koska hänen(heidän) tapauksensa herätti aikoinaan niin paljon julkisuutta ulkomaita myöten.
Viro palkitsi kunniamerkein ohjelmassa mainitut suom.sairaanhoitajat. Suomella edelleenkin kunniavelka, anteeksipyyntö tms.hoitamatta luovutetun Lõeken perheelle.

maanantaina 30.09.2013

Sotavankiasioita pitkään tutkineena olen 99-prosenttisen varma, että yhtään suomalaista sotavankia ei saatu Lõekea vastaan.
Viimeiset sotavangit saapuivat jonkinlaisessa normaalijärjestyksessä 1946 ja sitten pitkän tauon jälkeen 50-luvulla vasta Stalinin kuoltua.

lauantaina 01.10.2011

Tietäisikö kukaan,kuka oli ja miten kävi sen poliisikonstaapelin, joka oli vartiovuorossa Treialin paon alkaessa ja jonka "järjesteltyä" lounastaukoa käytettiin hyväksi paon järjestelyssä. Nähdäkseni hänenkin olisi pitänyt saada virolaisilta kunniamerkki, koska hän tämän salaisen suunnitelman tuloksena järjesteltiin keittiöön lounaalle ja siten menettämään näkökontaktin vartioitavaansa. jolloin pakosuunnitelma voitiin toteuttaa. -

tiistaina 15.05.2012

...no - lisää "kakkuahan" siitä tuli,keittiössä tarjotun lisäksi......

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä