Neljännesvuosisata Avaraa luontoa

Julkaistu tiistaina 18.08.2009 1 185

Avaran luonto on jo muodostunut käsitteeksi suomalaisessa televisiotarjonnassa ja Jarmo Heikkisen rauhallinen selostusääni on tärkeä osa monen suomalaiskodin lauantai-iltaa. Syksyllä dokumenttisarjalle tuleekin täyteen jo 25 vuotta. Juhlapäivä on 29.8., jolloin nähdään komea dokumentti Valtamerten vaeltaja.

Aloittaessaan vuonna 1984 Avaraa luontoa esitettiin vain kerran kuukaudessa. Vuonna 1986 lähetyskertoja lisättiin kahteen kuukaudessa ja vuotta myöhemmin Avara luonto vakiintui nykyiseen viikoittaiseen rytmiinsä. Nykyään dokumenteista useita voi katsella myös YLE Areenassa.

Avaran luonnon ulkomaisten ohjelmahankintojen tavoitteena on ollut tasapuolisuus aiheena olevien eläinten ja alueiden suhteen. Neljännesvuosisadan rupeamaan on kuitenkin mahtunut jo pitkälle yli tuhat ohjelmaa, joten tiettyjä painotuksia on havaittavissa. Ohjelmien aihepiirejä tarkasteltaessa nisäkkäät ovat selvästi yleisin aihe ja yksittäisten lajien kärjen muodostavatkin apina, karhu ja leijona, kun käärme ja kotka edustavat matelijoiden ja lintujen parhaimmistoa. Alueellisesti ohjelmien aihepiirit ovat jakautuneet tasaisesti maailman alueiden kesken, mutta Afrikka on ainutlaatuisen luontonsa ansiosta ollut hieman muita mantereita paremmin edustettuna.

Monipuolisuus on näkyvissä myös Avaran luonnon dokumenttien tuotantomaissa. Toki miltei puolet ohjelmista on ollut brittiläistä BBC-laatutuotantoa, mutta myös saksalaiset ja yhdysvaltalaiset tuotannot ovat olleet kumpikin yli sadan ohjelman vahvuudella edustettuina. 25 vuoteen on kuitenkin mahtunut ohjelmia ympäri maailmaa. Mukana on ollut maita, joiden tuottamia ohjelmia ei kotimaisessa ruudussa ole muutoin liiemmin nähty: Ruanda, Kenia, Botswana, Kuwait…

Kunnioitettavaan ikään päässeen Avaran luonnon taipale ei ole kuitenkaan lähelläkään loppua, sillä taas tänä syksynä seurataan eläinten elämää niin australialaisessa sademetsässä kuin puolalaisella lentokentälläkin. Tulevista jaksoista voi lukea lisää Avaran luonnon kotisivuilta.

Teksti: Ari Ihander
 

Suosittele185 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 19.08.2009

Toivoisin kovasti, että myös YLE Areena näyttäisi kaikki Avarat luonnot. Harmittaa, kun suosikkiohjelmani menee ohi ja sitä ei löydykään Areenalta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä