Suomalainen ajatus

Julkaistu maanantaina 10.05.2010 7 172

Sirkka-Liisa Kivelä näkee ikääntyvien kasvavassa luokassa kansallisen mahdollisuuden.

TV1 torstaina 13.5. klo 21.05

Onko ihmiskunnalla mahdollisuuksia selvitä tulevaisuudessa?

Dokumentissa viisi suomalaista eri alojen asiantuntijaa - presidentti Martti Ahtisaari, kirjailija Jari Ehrnrooth, innovaatiotutkija Seija Kulkki, professori Sirkka-Liisa Kivelä ja teologi-filosofi Terho Pursiainen - pohtivat ihmisen, ihmiskunnan ja ihmisyyden mahdollisuuksia.

Ilmastonmuutos on kiusallinen tosiasia, koska sen syyt ja seuraukset ovat meidän kaikkien syytä. Emme pysty syyttämään ainoastaan päättäjiä, vaan kyse on meidän jokaisen arkipäivän valinnoista ja tavasta elää tällä pallolla. Mistä johtuvat kriisit kotimaassa ja kansainvälisellä tasolla? Onko ihmiskunnalla edes resursseja pysyvään hyvään? Onko yksityisellä ihmisellä mahdollisuuksia onneen?

Terho Pursiainen kokee Hiroshiman käännekohtana, jonka seurauksena ihmiskunta on isätön ja äiditön kohtalonsa edessä. Ainoa toivo on uudenlaisen kumppanuuden löytymisessä osapuolten välille.

Seija Kulkki uskoo uusien teknologioiden pelastavan ihmisen. Sirkka-Liisa Kivelä näkee ikääntyvien kasvavassa luokassa uuden kansallisen mahdollisuuden.

Uskonnon filosofiaan nojaava Jari Ehrnrooth korostaa Hyvän ja Merkityksen etsimistä jokaisessa arkihetkessä.

Martti Ahtisaari painottaa jokaisen ihmisen vastuuta jokaisesta teostaan ja asennetta kokea jokainen aamu ensimmäisenä päivänä. Presidentti pohtii hankalien valtioiden jäähylle panoa YK:n päätöksenteoista, kunnes niiltä löytyy todellinen tahto ratkaista sisäisiä ongelmiaan.

Dokumentin intensiteetti kasvaa esittäjien pitkien puheenvuorojen lomittuessa toisiinsa. Elokuva pakottaa katsojan kuuntelemaan suomalaista ajatusta.

Käsikirjoitus, kuvaus & ohjaus: Rax Rinnekangas.

 

Dokumentti on nähtävissä tv-esityksen jälkeen YLE Areenassa.

 

Suosittele172 Suosittelee

Kommentit

torstaina 13.05.2010

Näinkö ohutta on paras suomalainen ajattelu?

Kun puhutaan vain ihmiskunnasta yleisellä tasolla, keskustelu ei liikauta yksittäisessä ihmisessä oikeastaan mitään. Oikeastaan yksikään ohjelmassa esitetty ajatus ei tullut kohti minua, ihmistä.

Kulkin ajatuksista en löytänyt punaista lankaa, Ahtisaari puhui poliitikon suulla. Ernroothin ajatuksia synkistettiin soundtrackilla entisestään. Pursiaisella on joskus hyviä oivalluksia, mutta ohjelmaan onnistuttiin niitä poimimaan vain masentavimmasta päästä ("Jumala on poistunut kuvasta, luonto kuolee - ja siihen tarina kai päättyykin").

Yhteistä puhujille oli se, ettei heillä ollut esittää haastetta, visiota, vastausta yksittäiselle ihmiselle. Rakkaudesta puhuttiin. Onko puhujien maailmankuvassa uskoa tai toivoa? Entä oikeaa ja väärää?

Parhaat suomalaisetkin teologit ja "eksistentialistit" ovat osanneet puhua kuolemasta, Jumalasta, helvetistä, rakkaudesta, synnistä, elämän tarkoituksesta niiden omilla nimillä, niin että monen ihmisen elämä muuttui. Jääköön omien suosikkieni mainostaminen tästä yhteydestä.

Filosofi Ernrooth kävi kristillistä ajattelua läpi suppeasti: sen sijaan, että olisi tutustunut Raamattuun hän siteerasi vain pessimistisiä lainauksia Lutherilta ja Augustinukselta.

Kiitos silti Rinnekankaalle yrityksestä tehdä ohjelma suomalaisesta ajattelusta. Ehkä tämä paljasti tason. Ensi kerralle toivoisin syvällisempiä haastateltavia. Tiedän, että ajatusten esilletuominen kameran edessä on paljon vaikeampaa kuin esim. kirjoittamalla. Tässä lieneekin ohjelmaformaatin suurin haaste.

T.L.

tiistaina 18.05.2010

Ensiksi haluan sanoa suuret Kiitokset Hyvästä Dokumentista sekä sen Tekijöille että siinä esiintyville Ajattelijoille. Harvoin saamme katsoa tv:stä jotain näin koskettavaa. Jos mietimme nykyajan elämän pinnallisuutta, välinpitämättömyyttä, hyödyntavoittelua, kiirettä, moraalisten/henkisten arvojen unohtumista, materialistisuutta... Ne huolestuttavat ja jos jotakuta asia ei huolestuta, niin sallithan minun olla hieman huolissani sinusta...

Mitä me tavalliset tallaajat voimme tehdä saadaksemme paremman maailman tai kehittääksemme itsekkäästi omaa sieluamme? Voimme kunnioittaa itseämme, toisia ihmisiä ja esim olla sanomatta sitä pahaa sanaa heistä ja parhaimmillaan voimme puhdistaa jopa mielemme niiltä negatiivisilta ajatuksilta ja YMMÄRTÄÄ heitä. Kahvia ja empatiaa, miltä se kuulostaisi? Tämä vieras ajattelutapa voi vaatia vuosikymenien harjoittelun, mutta kannattaa kokeilla, koska sillä on tuoreimpien tutkimusten mukaan ilmakehäämme puhdistava vaikutus...

Voimme olla REHELLISIÄ kaikessa tekemisessämme, ja huh varsinkin itseämme kohtaan, vaikka "elämä murjoo, akka nalkuttaa, ukko juo ja onkohan nuo muksutkaan täysin normaaleita..." Rehellisyydellä saavutamme oudon, sairaan jopa työpaikkakiusaajan maineen pahimmassa tapauksessa, mutta hyväitsetuntoisenahan me emme ajattele lopulta mitä toiset ajattelevat meistä, eikö niin? (...Mitä tulikaan juuri sanottua?)

Mitäs jos pyrkisimme kaikissa toimissamme HYVÄÄN, autamme toisia, elämme PYYTEETTÖMÄSTI, herkistymme inhimillisyydellemme. Mitäs jos pidättäytyisimme nautintoaineista, koska selvinpäinhän me vissiin ne pahimmat hetkemme aina koemme...Tämä kaikkinensa on vaativin osuus toteuttaa. Se voi vaatia hieman lihasvoimaa, keskittymistä, treenausta, erakoitumista, itsensä tuntemista, oman henkisen polun löytämistä, eri maailmojen ymmärtämistä, mutta voi veljet ja siskot, tätä kannattaa opetella pikkuhiljaa/kokeilla ihan jokapäiväisessä elämässä! Olen tukenasi, jos sinulla on pienintäkään hinkua tähän suuntaan...

Lopuksi kerron vielä asian, mikä ei vaadi meiltä paljoa, mutta maine voi kyllä mennä siinäkin... Tuoreimpien tutkimusten mukaan hymyily voisi valostuttaa elämäämme niin, että kaamosajan negatiiviset vaikutukset olisivat historiaa ja lamppujenkin tarve vähenisi... Tuntuuhan tuo väite hieman oudolta, mutta kuuliaisena kansalaisena uskon, mitä tutk... itse olen tähän ikään nähnyt ja kokenut.

Hymyilemisiin.

terveisin Höyhen...

perjantaina 28.05.2010

Jälkiviisastelua:

Syvimmät ongelmamme ovat monien merkkien mukaan enemmänkin tunneperäisiä; emme voi emotionaalisesti hyvin vaan liian huonosti - eivät kaikki mutta liian monet suomalaiset, kuten vaikkapa koululaiset ja opiskelijat, yksinäiset ja vanhukset, joista jälkimmäisistä Sirkka-Liisa Kivelä osasikin puhua ohjelmassanne.

Ymmärrän ohjelmassa puhuneiden tunnettujen suomalaisten kyllä taitavan yhteiskunnallisen tilanteen analyysin sujuvasti ja selkokielellä, esimerkiksi presidentti Ahtisaari, joka kiinnitti huomiomme hyvinvointivaltion toisaalta ja hyvinvointiyhteiskunnan - elämismaailmamme - keskeisiin eroihin. Jari Ehnrooth kyllä toi puheenvuorollaan elämäntapamuutoksen myös emotionaalis-kokemukselliselle tasolle. Terho Pursiainen tapansa mukaan ei karttanut lopunajallisia perspektiivejä, joihin suhteen saaminen vaatii rankkaa myös emotioihin vetoavaa kypsyttelyä, mutta mielestäni tärkeintä on - kaikista eroista huolimatta - ehkä havaita puhujien näkökulmien moraalinen yhteneväisyys.

Poliitikkojen kiehuessa osin omissa liemissään, ja median huomion suuntautuessa liiankin kanssa ammattikunnan asioihin - sinänsä oikein - on vältttämätöntä, että tulevaisuudesta vastuuta kantavat itsenäisesti ajattelevat (tuntevat, toimivat) henkilöt saavat tilaa foorumeilla.
Myös kansalaislähtöisiä ohjelmia tehtäköön suomalaisten ajatusten, vaikkapa ITE-taiteen, runon, musisoinnin tiimoilta.

keskiviikkona 02.06.2010

Hmm... Kiitos muuten teille mielenkiintoista palautetta antaneille. Tulihan tänne edes jotain keskustelua. Kirjoitin kenties ensimmäisen palautteeni lievässä maailmantuskaisessa turhautumisessa ja pahoittelen hieman liian kriittisiä sanojani. En tarkoita, etteivätkö esiintyjät kykenisi syvälliseen ajatteluun, enkä voi väittää tutustuneeni kaikkien esiintyjien ajatteluun syvästi. Hajanaisuutta ja pinnallisuutta toi varmaan myös sekin, että ohjelmassa oli varsin monta eri aihetta, joiden liittyminen toisiinsa ei minulle auennut.

Ehdottomasti suomalaisten ajattelijoiden esittelyjä ja haastatteluja pitäisi olla televisiossa useammin - ja myös tässä esiintyneitä radikaalimpien sellaisten. Formaatti on haasteellinen- ja ehkä radioon helpommin istuva. Kuva "puhuvasta päästä" ei tuo puheeseen paljoa lisää. Kannattaa silti yhä yrittää!! Toivottavasti YLE tulevaisuudessakin ostaa itsenäisten tekijöiden keskusteluohjelmia.

lauantaina 05.06.2010

Elä hetkessä niin ymmärrät sen ohjelman kokonaisuuden... Emme tarvitse ruutuun entistä radikaalimpia ajattelijoita muokkaamaan jo entistä negatiivisempaa maailmankuvaamme (Voiko maassamme enää kukaan hyvin?) vaan yhteiseen hyvään, moraaliin, rakkauteen kannustavia ajattelijoita. Jos yhteiskuntamme hyvinvointi on ajanut meidät tähän ongelmalliseen hyvinvointiimme niin emme saa muutosta, jos emme yksilöinä panosta omalla kohdallamme asiaan. Saamme lukea kirjallisuudesta, kuunnella mediasta toisten ihmisten mielipiteitä, mutta osaammeko itse enää ajatella, mikä on oikein ja väärin?

t. Höyhen...

lauantaina 05.06.2010

...voisiko tämän palstan vetäjä auttaa ja jättäisitkö kiitos silti yhden. Jos mietimme asiaa vielä elämän tarkoituksen, sielumme kehittymisen kannalta niin voimmeko tehdä asialle enempää kuin kehittää itseämme yhä suurempaan ymmärrykseen ja rakkauteen. Asialla ei ole mitään tekemistä ihmisen pätevyyden, älykkyyden, arvostuksenkaan kanssa vaan se egokeskeisyydestä irtautumisen tunne, kutsu tulee paikasta, jonka yhä selkeämpään ymmärrykseen olemme pikku hiljaa menossa...

Rauhan voi saada elämäänsä oivaltamalla asioita ja usein se tapahtuukin juuri kantapään kautta niin kuin yhteiskuntammekin laajasti katsoen kokee asioita tällä hetkellä. Nykyajan sairaitakin vitsauksia esim pedofiliaa paljastuu julkisuuteen entistä enemmän ja esim masennukseen syömme lääkkeitä yhä enemmän. Elämme seksistisessä ajassa, jolloin lapsuudessa jo opimme egokeskeisyyden ja elämän pinnallisuuden ja sen nautinnot. Toisaalta elämme keskimääräisesti aina vain vanhemmiksi, mutta jos henkinen kehittymisemme ja ymmärtämättömyys siitä kokonaisuudesta minkä pieni osa olemme pysyy samana, emme pysty kokemaan elämää nautittavana. Ymmärtääkö herrat mitä ajan takaa? :)

t. Höyhen

tiistaina 05.11.2013

Tän vois näyttää uusintana!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä