Talvisotaa muistetaan TV1:llä

Julkaistu perjantaina 23.10.2009 3 178

Sergei Shnurov (vas) ja Ville Haapasalo tunnelmoivat dokumentissa Sota ilman voittoa.

Talvisodan alkamisesta tulee marraskuussa kuluneeksi 70 vuotta, ja vuosipäivää muistetaan YLEn tv- ja radiokanavilla.

TV1 esittää toimittaja Arvo Tuomisen dokumentin Sota ilman voittoa 29.11. klo 21.15.

Suomalais-venäläisenä yhteistyönä tehty dokumenttielokuva esittelee kiinnostavasti talvisotaa molempien osapuolten näkökulmasta.

Juontajina toimivat näyttelijät Ville Haapasalo ja Sergei Shnurov, joiden kummankin vaarit osallistuivat toiseen maailmansotaan.

Käsikirjoitus ja ohjaus Arvo Tuominen ja Leonid Maljarov.

Ykkösdokumentti

 

Suosittele178 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 30.11.2009

Onnittelut työryhmälle todella erinomaisesta dokumentista!

sunnuntaina 06.12.2009

Dokumentti oli täysin pihalla talvisodan tapahtumista, lieneekö ollut sitä tarkoituksellisesti. Luvutkaan eivät täsmänneet: dokumentti esitti, että Neuvostoliitolla olisi ollut vain n. 3 sotilasta Suomen kahta vastaan. Totuushan on, että puna-armeijan saatua rankasti köniinsä esim. Tolvajärvellä, Suomussalmella, Raatteen tiellä ja mottitaisteluissa (joista dokumentissa ei mainittu sanallakaan) sen miesvahvuus kaksinkertaistettiin lähemmäs miljoonaan mieheen, jolloin esim. neuvostodivisioonien kokonaismäärä Karjalankannaksella kasvoi kymmenestä 21–26:een ja samalla hyökkäyksen ylimmäksi johtajaksi tuli 1. luokan armeijankomentaja Semjon Timošenko. Alusta alkaen puna-armeijalla oli puolellaan musertava kalusto- ja miesylivoima.Talvisota osoitti kuitenkin selvästi sen rapakunnon, se taas ei suinkaan johtunut yksittäisten venäläisten sotilaiden huonoudesta (päinvastoin: myös he olivat sisukkaita ja yleensä rohkeita taistelijoita) vaan siitä, että Stalin itse oli puhdistusinnossaan tapattanut suurimman osan upseeristostaan.

Mainilan laukaukset taisivat kokonaan jäädä mainitsematta, Molotovin-Ribbentropin sopimus samoin ja myös Stalinin kasaama Kuusisen nukkehallitus, jonka viimeksimainitun takia suomalaiset tiesivät, että maata kohtaisi täydellinen miehitys, ellei hyökkäystä pystyttäisi torjumaan. Suomea olisi kohdannut Baltian maiden kaltainen onnettomuus, välirauhan aikana maan miehityksen uhka leijui koko ajan ilmassa ja aiheutti osaltaan suomalaisten etsiytymisen saksalaisten turviin, muualta kun apua ei mitenkään saanut. Lukemalla Kyösti Skytän kirjan "Ei muuta kunniaa - Risto Rytin kujanjuoksu 1939-1945" sivistyy oleellisesti eikä enää ihmettele, miksi Ryti äänestettiin heti Mannerheimin jälkeen toiseksi Suurin suomalainen -äänestyksessä, vaikka hän ei ollut edes ehdokaslistalla :D

lauantaina 13.10.2012

Voiko noin yksinkertaisia ollakaan. Kun Suomi valitsi talvisotavaihtoehdon, Mannerheim ilostui siitä täyttääkseen toteutumattoman miekantuppivalansa "vapauttaa" Vienan karjala. AKS upseeristo ilostui tehdäkseen Suomen suureksi ja maailmalle ilmoitettiin presidentin radiopuheessa, että: Tämä ei ole mitään muuta kuin "vapaussotamme" jatkoa ja loppunäytös. Paasikivi sanoi: Tulee Erkon sota. Hölmö on uskomatta niitä puheita, joku uskoo kansainvälisesti tuomittujen suomalaisten sotasyyllisten jälkiselityksiä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä