You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Tosi tarina: Mikan palvelu

Julkaistu torstaina 20.01.2011 6 160

Mikalle mopoauto on henki ja elämä.

TV1 tiistaina 25.1. klo 20.00

Mika Mutanen, 39, aloitti yrittäjyyden kutomalla mattoja jo yli kymmenen vuotta sitten. Nykyisin hän tekee tilauksesta ruohonleikkuuta, romunkeräystä ja -kuljetusta.

Mika asuu Keski-Suomen Muuramessa omassa asunnossaan itsenäistä elämää.

Mika kuljettaa arkisin lämpimän aterian monelle vielä kotona asuvalle muuramelaiselle vanhukselle. Mika on ahkera ja tunnollinen yrittäjä, joka ei töitä valikoi.

Mika on kehitysvammainen, mutta työntekoa se ei haittaa. Dokumentti kertoo kehitysvammaisesta yrittäjästä, jonka tärkein ja rakkain työväline on mopoauto.

 

Tärkeä ja merkityksellinen ihminen

"Kaikki on mukavaa hommaa", vastaa Mika, kun häneltä kysyy, minkälaisia töitä hän mieluiten tekee.

Mika hoitaa firmansa asioita lavallisella mopoautollaan, ja usein apukuskina istuu perhoskoira Rose. Kun mopo on rikki, elämästä menee maku. Ja näinhän Mikalle käy: mopoauto menee rikki ja työnteko loppuu siihen.

Mikan isä ja "sihteeri" on eläkkeellä oleva peruskoulun opettaja Ermo Mutanen. Koska isän ja pojan suhteet ovat läheiset, saa Ermo osakseen myös Mikan kiukunpuuskat. Työttömänä oleminen turhauttaa ja masentaa.

Dokumentti kertoo mielekkään elämän yksinkertaisuuden. Siihen ei kätkeydy salaisuutta eikä se ole vammattomien yksinoikeus. Jokainen haluaa olla tärkeä ja merkityksellinen.

Mika on luonut yksityisyrityksen, jossa työnteko on nautinto. Yrittäjyyttä ei mitata menestyksellä, vaan oikeudella tehdä työtä.

"Mika on yrittäjänä menestynyt silloin, kun hän tuntee tekevänsä mielekästä työtä ja kokee olevansa tärkeä", pohtii Ermo.

Suunnittelu ja toteutus: Harri Paavola ja Sauli Ruuskanen.

 

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Suosittele160 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 24.01.2011

Vajaakuntoisten ja kehitysvammaisten työntekoa pitäisi tukea enemmän. Ministeri Kiviniemihän on tämän ottanut nyt puheeksi ja toivottavasti asia myös etenee.
Näin saataisiin työlle tekijöitä, mielekästä tekemistä heille jotka sitä haluavat tehdä ja esimerkkiä niille jotka eivät ole työnteosta ollenkaan kiinnostuneita.

tiistaina 25.01.2011

Hei Tämä oli hieno ja esimerkillinen tarina kehitysvammaisesta kaverista. Haluaisin lähettää tämän saman ohjelman mun kaverin E-mailiin. Olisiko se maksuton?

tiistaina 25.01.2011

Kyllä oli koskettava tarina, jäin suu auki katsomaan että miten hyvin suoriutui työtehtävistä, vammastaan huolimatta.

torstaina 27.01.2011

Mahtavaa; hatun nosto sekä pojalle että isälle, jonka merkitys ihmisen koisen tarinan toteutumisen kannalta on merkittävä. Kuinka paljon Mikan kaltaisia työ-ja toimintakeskuksissa turhautumassa? Tsemppiä kaikille omaistensa puolesta taisteleville!!

lauantaina 29.01.2011

Mikähan ei osannut lukea eikä kirjoittaa. miten on ajokortin laita ??
nelipyöräinen mopoauto vaatii aina voimassaolevan ajoluvan eli vähintääm M-ajokortin. Jos on syntynyt ennen 19985 voi mopoa ajaa ilman ajokorttia. Tämäkin koskee vain lain mukaan kolmipyöräisiä motoautoja..
itsekin olen vaikeavammainen. Ajokottini oli D-merkinnällä lääkärintodistuksessa mainittu. Tarkoitti,etten saa ajaa, kun mopoa. Ajattelin silloi hankkia mopoauton. Se tyssäsi viranomaisiin. MOPOAUTO VAATII AI AJOKORTIN !!!

keskiviikkona 02.02.2011

Olipas siinä väkivaltainen pieni mies, koirankin meinasi pieksää halolla. Hieman pelottaa kun tuollaisia huristelee yleisessä liikenteessä mopoautollaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä