Tosi tarina: Rahusen punatähdet

Julkaistu perjantaina 29.01.2010 0 201

Toronto-maila lähdössä jääkiekkomaailman valloitukseen 1960-luvun alussa. Kuvassa veljekset Raimo ja Seppo Rahunen pakettiautoineen.

TV1 tiistaina 2.2. klo 20.00

Olympialaiset ovat ovella ja jääkiekko on siellä monelle se kaikkein jännittävin ja rakkain laji.

Katsokaa mailoja. Nyt ne on tehty lasikuidusta mutta vuosikymmenet lämmittiin Toronto-puumailalla, aikansa huipputuotteella, joka jokaisen jääkiekkoilevan pojan piti saada.

Kuka meistä muistaa sitä, että Toronto-jääkiekkomaila kehittyi 1950-luvulla Rahusen kotiverstaalta, pienestä oivalluksesta ja puun tuntemuksesta aikansa kiekkoilun huipputuotteeksi.

"Sillä ei tee yhtään mitään", osa pelaajista sanoi, osa ihastui.

Varsinkin Neuvostoliiton mailataiturit Valeri Harlamovista Aleksandr Maltseviin ihastuivat notkeaan, kestävään mailaan ja pelasivat sillä koko aktiivikautensa.

Rahusen veljesten idea

Mailan kehittely ja markkinointi vei veljekset Seppo ja Raimo Rahusen jääkiekkomaailman kovaan ytimeen, ystävyyssuhteisiin ja kulissienkin taakse, jossa tarpeen tullen liikuttiin lain ja moraalin molemmin puolin. Ihmishenkeäkään ei ole aina kunnioitettu.

Dokumentissa Rahusen punatähdet vieraillaan myös edelleen toimivassa pienessä suomalaisessa mailapajassa, jota alan viimeisenä mohikaanina, puumailan Asterixina vetää Kauko Sihvonen.

Sihvonen aloitti Rahusen veljesten pajassa yli neljäkymmentä vuotta sitten, mutta tuore maailmanlaajuinen patentti kertoo, että luovuus mailan kehittelyssä ei ole vieläkään ehtynyt.

 

Kuvassa Seppo Rahusen propuska, kulkulupa kaikkiin Neuvostoliiton jäätilaisuuksiin vuonna 1974.

Ohjaus: Esa Sironen

 

Tosi tarina

 

Suosittele201 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä