Ulkolinja: Afrikan upporikkaat valtiaat

Julkaistu keskiviikkona 21.08.2013 0 48

Päiväntasaajan Guinean elinikäinen presidentti Teodoro Obiang on nimennyt seuraajakseen poikansa Teodorín Obiangin. Dokumetti kertoo hänen mm. käyttäneen miljoonia dollareita ostoksiin Pariisin koru- ja kelloliikkeissä.

TV1 torstaina 29.8. klo 22.00, uusinta keskiviikkona 4.9. klo 23.00

Yle Areenassa 30 päivää.

Monet Afrikan öljyvaltioiden presidentit elävät ylellisyydessä ja paisuttavat pankkitilejään veroparatiiseissä samalla, vaikka samaan aikaan kansa näkee nälkää. Dokumentti Afrikan upporikkaat valtiaat (Corrupt African Presidents: End Of Impunity) selvittää, mistä rikkaudet ovat peräisin.

Korruptio on vaarallisempaa kuin AIDS

Keski-Afrikassa sijaitsevassa Gabonissa on rikkaat luonnonvarat. Öljyn takia maahan on jo vuosikymmeniä virrannut paljon rahaa. Presidentillä riittää kartanoita ja ökyautoja, mutta kansalla on pulaa vedestä. Kehitys laahaa ja köyhyys piinaa ihmisiä.

600 000 asukkaan kaupungissa on jouduttu elämään viikko ilman vettä. Julkiset vesivarat eivät ole tarpeeseen nähden riittävästi, vaikka Gabonissa sataakin paljon. Gabonilaiset kokevat, että heidän johtajansa ovat vastuussa maan tilanteesta ja kertovat maan korruption olevan vaarallisempaa kuin AIDSin. Maan varat jäävät presidentti Bongon perheelle.

Kolmen vuoden tutkimukset

Gabon ei ole ainut korruptoitunut öljyvaltio Afrikassa. Ulkolinja-dokumentissa pureudutaan tällä viikolla Päiväntasaajan Guinean Théodorin Obiangin ja Gabonin Ali Bongon toimintaan kansalaisten eläessä köyhyydessä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin tarttuneet tähän ongelmaan ja haluavat saattaa pohatat oikeuden eteen. Kolme vuotta kestänyt tutkimus Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Afrikassa paljastavat räikeitä vallan väärinkäytöksiä.

Ohjaus: Magali Serre Tuotanto: Tournez s'il vous plait, Ranska 2013.

Suosittele48 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä