Ulkolinja: Hakaristin aamunkoitto

Julkaistu torstaina 14.03.2013 4 56

Puolueen tunnus on mukaelma hakarististä. Aktivistit pukeutuvat maihinnousukenkiin ja mustiin paitoihin.

TV1 torstaina 21.3. klo 22.00 - 22.50, uusinta keskiviikkona 27.3. klo 23.05

Yle Areenassa 30 päivää

Kultainen aamunkoitto -puolueen tunnus on mukaelma hakarististä, sen verkkosivuilla myydään Hitler-aiheista kirjallisuutta ja sen aktivistit pukeutuvat maihinnousukenkiin sekä mustiin paitoihin.

Puolue nousi viime kesän parlamenttivaaleissa rytinällä Kreikan parlamenttiin.

 

Tavoitteena rotupuhdas Kreikka

1980-luvulla rikollisjärjestönä aloittanut puolue on tuonut avoimen rasismin kreikkalaiseen politiikkaan. Kultainen aamunkoitto haluaa ulkomaalaiset ulos ja tehdä Kreikasta rotupuhtaan yhteiskunnan.

Puolueen kommandot pahoinpitelevät ulkomaalaisia, ahdistelevat siirtotyöläisiä ja levittävät pelkoa kreikkalaiseen yhteiskuntaan.

”Kun Kultaisen aamunkoiton kommandot potkivat nurin ulkomaalaisten torimyyjien pöytiä, niin se on pienemmässä mittakaavassa toisintoa siitä, mitä Saksassa tapahtui, kun natsit rikkoivat juutalaisten kauppoja”, sanoo kirjailija Dimitris Psaras. Hän on tehnyt liikkeestä kirjan ja seurannut tiiviisti sen nousua Kreikan politiikassa.

 

Kuin uusinto Natsi-Saksan miehittämästä Kreikasta

Natsismilla on Kreikassa hyvin vahva poliittinen painolasti. Toisen maailmansodan aikana Kreikka oli Natsi-Saksan miehittämä. Kalavritan kylässä saksalaiset natsit tappoivat 500 ihmistä yhdessä päivässä.

Tuon ajan muistavissa kyläläisissä Kultaisen aamunkoiton kaltaisen puolueen nousu politiikassa herättää pahoja muistoja. 89-vuotias Gianis Pavlopoulos muistuttaa, että osa kreikkalaisista teki yhteistyötä natsien kanssa.

90-vuotias veteraani Manolis Glezos istuu Kreikan parlamentissa yhdessä Kultaisen aamunkoiton 18 kansanedustajan kanssa. Jo natsihallinnon aikaan kuolemaantuomittu Glezos hämmästelee sitä, miten löytyy kreikkalaisia, jotka äänestävät Kultaisen aamunkoiton kaltaista rikollisjärjestöä.

 

Kreikkalaiset haluavat rankaista vanhoja vallanpitäjiään

Kirjailija Dimitris Psaras sanoo, että kreikkalaiset äänestävät heitä rankaistaakseen omia vallanpitäjiään. Protestiääni lähtee talouskriisin aiheuttamasta ahdistuksesta.

Mielipidemittausten mukaan Kultaisen aamunkoiton kannatus on nousussa. Kreikkalaisista poliiseista puoluetta kannattaa tutkimusten mukaan jopa 40 - 50 prosenttia.

 

Houkutuskeinona ilmainen ruoka

Dimitris Antonakos käy Kultaisen aamunkoiton ruoanjakelupisteessä. Hän sanoo, että naapurit kutsuvat häntä fasistiksi.

”Mutta jos demokraatit eivät anna minulle ilmaista ruokaa ja fasistit antavat, niin kai minä sitten olen fasisti”, Antonakos perustelee.

Ohjaus: Pertti Pesonen, kuvaus: Antonio Marquez. Yle 2013.

 

Suosittele56 Suosittelee

Kommentit

torstaina 21.03.2013

Olisi tärkeää selvittää mistä nämä fasistit sikiävät. Kreikassa on miljoona laitonta maahantunkeutujaa. Maan taloustilanne on jo entuudestaan katastrofaalinen. Mitä Kreikan hallitus on tehnyt laittoman maahanmuuton tyrehdyttämiseksi? Kreikka ei pysty huoltamaan edes omia avun tarpeessa olevia kansalaisiaan. Laittomat joutuvat selvitäkseen turvautumaan rikoksiin. Se aiheuttaa entisestään lisääntynyttä turvattomuudentunnetta. Ohjelman olisi pitänyt keskittyä enemmän syihin. Nyt se oli pelkkää hedelmätöntä kauhistelua.

torstaina 21.03.2013

Edelliselle kommentoijalle: syy oli ja on aina ollut itsestään selvä, nimittäin ihmisen suunnaton tyhmyys. Ei siihen sen enempää tarvitse keskittyä.

torstaina 28.03.2013

Missä oli tekstitykset taas? Ihan oikeastikko kuvittelitte jokaisen osaavaan kreikkaa?

torstaina 28.03.2013

Hei!

Onpa harmillista. Emme ole kuitenkaan saaneet tekstityksien puuttumisesta ohjelman kohdalta muuta palautetta. Yksittäisissä tapauksissa on usein ollut kyseessä vika katsojan digivastaanottimessa, mihin on auttanut vastaanottimen hetkeksi pois päältä ottaminen.Toivottavasti tuo auttaisi!

yst. terv. Maria / TV1

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä