Ulkolinja: Idoli Afganistanista

Julkaistu maanantaina 02.08.2010 2 161

Naisten esiintyminen laulukilpailussa on hengenvaarallista Afganistanissa.

TV1 maanantaina 19.12. klo 23.30 - 00.30

YLE Areenassa 30 päivää

Popkultturi on rantautunut Afganistaniin lähes 30-vuotisen sodan ja talibanhallinnon jälkeen.

Palkittu dokumentti Idoli Afganistanista (Afghan Star) kertoo Idols-formaattiin perustuvasta Afghan Star -kilpailusta, joka on vallannut vauhdilla Afganistanin. Tosi-tv-ohjelmassa etsitään parasta laulajaa maassa, jossa tanssiminen ja naisten hiusten paljastaminen on kielletty.

 

Rahaa ja levysopimus

Afghan Star kerää viikoittain miljoonia katsojia tv:n ääreen. Katsojien suosikki voittaa rahaa ja levytyssopimuksen.

Voittaja seulotaan 2000 innokkaan osallistujan joukosta, ja kilpailuun osallistui myös kolme rohkeaa naista. Katsojat saavat äänestää suosikkiaan kännyköillä, ja monille afganistanilaiselle tämä merkitsee ensikosketusta demokratiaan.

Vielä kymmenen vuotta sitten laulaminen, tanssiminen tai jopa musiikin kuuntelu saattoi johtaa vankilatuomioon tai pahimmillaan kuolemantuomioon.

 

Popmusiikki herättää yhä pelkoja

Lema on rohkea 19-vuotias nainen, joka asuu talibanien ydinalueella etelässä. Esiintyminen saattaa vaarantaa hänen henkensä, ja siksi hänen perheensä rukoilee jokaisen tv-lähetyksen aikana, että sähkökatkos pimentäisi heidän naapureidensa tv-ruudut.

Dokumentti seuraa neljän nuoren kilpailijan jännittäviä hetkiä. Sitten eräs naispuolinen kilpailija saattaa vaaraan sekä itsensä että kilpailun jatkon: hän tanssii lavalla ja hänen hiuksiaan peittänyt huntunsa putoaa.

Tuotanto: Zeitgeist Films, Iso-Britannia 2009.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran elokuussa vuonna 2010 ja heinäkuussa 2011.

 

 

Suosittele161 Suosittelee

Kommentit

torstaina 05.08.2010

Hieno ja äärimmäisen kiinnostava dokumentti maasta, josta yleensä saa lukea sotajuttuja. Dokumentti kuvaa kansaa, joka haluaa sodasta ja uskonnollisesta mielivallasta kärsittyään jälleen iloita, yhdessä - naisen rooli nousee keskiöön mutta ei mitenkään mustavalkoisesti. Vaikka päänsä lavalla paljastanut laulaja joutuukin pelkäämään henkensä puolesta, on kilpailun finaalilähetyksessä seurue kikattavia nuoria naisia jotka kannustavat kilpailijoita hunnutta ja vastaavat toimittajan kysymykseen "Huntuja ei nyt ole, nyt on aika iloita ja olla onnellinen. Me emme pelkää!". Kiitos TV1 dokumentin esityksestä!

torstaina 28.07.2011

Oli hyvä nädä mitä islam on tältä kantilta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä