Ulkolinja: Intian voimanaiset

Julkaistu perjantaina 28.06.2013 1 39

Sampat Pal Devin (edessä oik.) perustaman kansanliikkeen naiset ovat nousseet puolustamaan oikeuksiaan.

TV1 torstaina 4.7.2013 klo 22.05 - 23.05, uusinta keskiviikkona 10.7. klo 23.35 - 00.35

Yle Areenassa vuoden ajan

Intiassa nuoria naisia on raiskattu, ja moni on menehtynyt. Sampat Pal Devin perustaman kansanliikkeen naiset ovat nousseet puolustamaan oikeuksiaan ja vaatimaan viranomaisia toimimaan naisten hyväksi.

 

Karismaattinen voimahahmo

Pinkkiin sariin pukeutuneet ja vahvalla kepillä varustautuneet naiset matkaavat pitkiäkin matkoja puolustaakseen kanssasisariaan ja saadakseen heille oikeutta korruptoituneilta virkamiehiltä.

Naiset eivät pelkää käyttää puhelahjojaan eivätkä keppejään.

49-vuotias Sampat Pal Devi on karismaattinen voimahahmo, joka on kehittänyt omalaatuisen feministisen liikkeen. Hän itse on lähtöisin perinteisestä perheestä, joka pakotti tyttären avioon jo varhain.

 

Mitä tapahtui nuorelle naiselle?

Dokumentissa Intian voimanaiset (Gulabi Gang) Sampat Pal Devi  tutkii nuoren naisen kuolemantapausta. Omaiset väittävät naisen tehneen polttoitsemurhan, ja moni kyläläinen todistaa nähneensä liekit.

Aviomies perheineen yrittää kiemurrella irti vastuusta, vaikka tapaus on ilmiselvä murha. Naisen sukulaiset on todennäköisesti maksettu hiljaisiksi, sillä heitä ei tapaus tunnu vähääkään liikuttavan. Paikallinen oikeuslaitos ja poliisi viis veisaavat.

 

Sitkeää taistelua

Naisten oma liike ei tartu pelkästään naisiin kohdistuviin vääryyksiin vaan myös muihin epäoikeudenmukaisuuksiin, kuten viljelyskelpoisen maan laajamittaisiin lunastuksiin ja poliitikkojen lunastamattomiin lupauksiin.

Jo tuhannet ovat liittyneet mukaan. Kaikkialla näiden voimanaisten pyrkimyksiä tasa-arvoon ja yhteiskunnalliseen muutokseen vastustetaan. Loputtomienkin neuvottelujen tuloksena on usein vain hataria kompromisseja. Silti toisinaan liike saa iloisiakin uutisia.

Tuotanto: Films Transit International, Intia/ Norja 2013.

 

Suosittele39 Suosittelee

Kommentit

torstaina 04.07.2013

eipäs nyt mennä liian vakavaksi hei YLE...missä on ne koira jutut :(

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä