Ulkolinja: Julma huhtikuu

Julkaistu keskiviikkona 21.05.2014 2 3

Fikret Bačić on etsinyt jälkiä perheestään yli parikymmentä vuotta. Hiekkakuoppa on viimeksi avattu joukkohauta Tomašican kylässä.

TV1 torstaina 29.5.2014 22.05 - 23.00, uusinta keskiviikkona 4.6. klo 00.20

Yle Areenassa 30 päivää

Bosnialainen Fikret Bačić etsii yhä jälkiä vaimostaan, lapsestaan ja äidistään, 22 vuotta sen jälkeen kun heidät surmattiin kotitalonsa eteen.

”Joka kerran kun uusi joukkohauta avataan tulen paikalle ja toivon että löytäisin heidät. Haluan haudata heidät hautausmaalle, että he saavat levätä rauhassa”, Bačić sanoo.

 

Joskus katoaa koko perhe

Viime vuoden lopussa paikalla kaivettiin ylös jäänteitä 436 ihmisen ruumiistä. 176 oli säilynyt kokonaisena, lopuista löytyi vain yksittäisiä luita, vaatteita, kenkiä.

Bosniassa lasketaan olevan 700 joukkohautaa. Sodan aikana rekisteröitiin kadonneiksi 31 000 ihmistä, 23 000 ihmisen jäänteet on löydetty. 8 000 ihmistä etsitään yhä.

1 500 ihmisen jäänteet on pakattu ruumissäkkeihin ja tutkijat etsivät niistä DNA-näytteitä, joita voidaan verrata kadonneita perheenjäseniä etsiviin omaisiin.

Arkeologi Dragana Vucetic avaa säkin Tuzlan tutkimuskeskuksen pöydälle ja alkaa sovittaa luita yhteen.

”Joskus omaiset löydetään kuukausien työn jälkeen, joskus siihen menee viisi vuotta. Joskus luut eivät löydä omaisiaan, koska ei ole DNAta, johon verrata. Koko perhe on kadonnut”, hän sanoo.

 

Bačić ei ole saanut oikeutta

Ketään ei ole tuomittu Fikret Bačićin perheen surmasta. Ampujista neljä tiedetään varmasti, heidän nimensä on kerrottu viranomaisille. Ruumiit kuljetettiin Ljubijan kaivoksen keltaisella kuorma-autolla, kuljettaja kuoli pari vuotta sitten.

”Oikeuslaitos sylkee meidän kasvoillemme kun syylliset kävelevät vapaana Prijedorin kaduilla”, Bačić sanoo alistuneesti.

Yksikään tuomioistuin ei ole tuonut oikeutta Tomašican uhrien omaisille.

Haagissa, Hollannissa toimivan entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkivan tuomioistuimen presidentti, amerikkalainen Theodore Meron kysyy tuohtuneena: "Onko Suomen oikeuslaitos tuonut oikeutta kaikille?"

 

Haagin tuomioistuin ei jatka kauaa

Haagin tribunaali käsittelee megarikoksia, sellaisia kuin Bosnian serbien johtaja Radovan Karadčić ja kenraali Ratko Mladić.

”Haagin tuomioistuin lopettaa toimintansa muutaman vuoden kuluttua, mutta megarikosten ohella Bosniassa pitäisi tutkia 2 500 ihmistä rikoksista sodan aikana”, sanoo tribunaalin pääsyyttäjä Serge Brammertz.

 

Muistotilaisuus joka vuosi

Joka vuosi huhtikuussa pienen Ahmićin kylän asukkaat kokoontuvat muistotilaisuuteen kylän islamilaiselle hautausmaalle.
Huhtikuun 16. vuonna 1993 kroaattiarmeija ja -miliisi surmasivat 116 kyläläistä. Ahmići oli vain yksi tapaus Bosnian sodanaikaisten joukkomurhien ketjussa, tavallinen tarina, mutta silti poikkeus.

Kroaattijoukkoja johtanut kenraali Tihomir Blaškić tuomittiin Haagissa sotarikoksista 45 vuoden vankeuteen. Tuomiota lievennettiin vuona 2004 yhdeksään vuoteen ja samana vuonna kenraali vapautettiin, koska hän ei – Haagin tuomioistuimen mukaan – voinut olla vastuussa kaikista siitä, mitä hänen alaisensa tekivät.

 

Kenraali pyysi anteeksi

Harvinaista oli myös se, että kenraali Blaškić pyysi anteeksi Ahmićin asukkailta. Ylelle antamassaan haastattelussa kenraali sanoi: "Tiedän, että anteeksipyyntöni voi kuulostaa kliseeltä, mutta olen pahoillani, että en pystynyt estämään näitä rikoksia enkä pystynyt rankaisemaan niitä, jotka surmasivat kyläläiset."

Kyläläiset toivovat vain yhtä asiaa: että kroaattinaapurit kertoisivat, mihin on haudattu ne 30 ihmistä, jotka ovat yhä kateissa joukkomurhan jäljiltä. Että he saisivat rauhan kylän pienellä hautausmaalla.

Kuvaus Ivar Heinmaa, ohjaus Vesa Toijonen. Yle 2014

 

Suosittele3 Suosittelee

Kommentit

torstaina 29.05.2014

Kovin tärkeää muistaa tätä Euroopan tragediaa, varsinkin nyt kun samansuuntainen on alkamassa
Ukrainassa. Vesa Toijonen on tehnyt hienoa työtä ex-Jugoslavian sodan tuomiseksi kuvaruudulle ja ihmisten tietoisuuteen aina uudelleen. Kiitos hänelle ja YLElle!

torstaina 29.05.2014

Haagin tuomioistuin on pelkkä vitsi, serbit on päästetty vähällä johtuen kait Venäjän pelosta.

Ja nyt on käsillä taas uusi eurooppalainen tragedia Ukrainassa, pahaa pelkään että ollaan nähty vasta alku.

Ja jos historiaa kaivetaan niin pitäisi nostaa esille myös liittoutuneiden sotarikokset saksaa ja saksalaisia vastaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä