Ulkolinja: Kalansaaliita Saharasta

Julkaistu maanantaina 24.05.2010 2 174

Mistä on omega-3 tabletit tehty? Ruotsalaisen kalastajan saaliista - Saharasta.

TV1 torstaina 27.5. klo 21.50

Mainosten mukaan omega-3 on ihmiselle välttämätön rasvahappo, jolla on tärkeä rooli muun muassa aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.

Ruotsin TV:n Uppdrag Granskning -ohjelma lähti selvittämään, mistä on peräisin omega-3-tablettien ihmeitä tekevä kalaöljy.

"Perusta ja Chilestä", sanoo ruotsalaisen Cederroth-yhtiön myyntijohtaja. "Niihin sekoitetaan kalaöljyä Marokosta", sanoo kalaöljyä valmistavan norjalaisen Napro Pharman edustaja.

Vastaus ei riittänyt Uppdrag Granskning -ohjelman tekijöille. He saivat selville, että ainakin osa kalaöljystä tulee norjalaisesta tehtaasta, joka sijaitsee Layunen kaupungissa Atlantin rannalla.

Tehtaan omistajan ja kalastajien mielestä he ovat Marokossa, Länsi-Saharan itsenäisyyden puolesta taistelevien ihmisten mielestä Länsi-Saharassa.

Uppdrag Granskning sai lisäksi selville, että niiden kalastajien joukossa, jotka toimittavat kalaa norjalaiselle kalaöljytehtaalle, on ruotsalaisia kalastajia, jotka ovat Ruotsissa saaneet miljoonakorvauksia luovuttuaan kalastuksesta Ruotsissa, EU:n kalastuspolitiikan mukaisesti.

 

Ruotsalainen kalastaa Saharassa

Ohjelma seurasi kalastajaa nimeltä Ove Ahlström, jolle maksettiin Ruotsissa kuusi miljoonaa euroa korvauksena siitä, että hän myi pois kalastusoikeutensa.

Ahlström ei kuitenkaan lopettanut kalastusta. Hän muutti laivansa Euroopan Unionin ulkopuolelle ja kalastaa nyt Länsi-Saharan vesillä.

Viranomaiset levittelevät voimattomina käsiään.

"Emme voi tehdä mitään", sanoo Ruotsin kalastusviraston johtaja Axel Wenblad.

"Länsi-Sahara sisältyy EU:n ja Marokon kalastussopimukseen", sanoo maltalainen Joe Borg, joka oli viime vuoteen saakka EU:n kalastusasian komissaari.

"Mikä Länsi-Sahara? Me kalastamme Marokossa", sanoo kalastaja Ove Ahlström.

Ruotsin hallitus paheksuu - kun ei muutakaan voi. "Ruotsalaiset kalastajat tukevat Länsi-Saharaan miehittävää Marokon hallitusta", julmistelee ministeri Birgitta Ohlsson.

Polisario-rintaman pakolaisleireillä lähellä Algerian rajaa asuu 160 000 ihmistä. He eivät syö omega-3-tabletteja vaan thaimaalaista kalaa purkeista. Avustuksen on lahjoittanut Ruotsin kehitysyhteistyövirasto, SIDA.

Tuotanto: Uppdarag Granskning, SVT

Dokumentti on katsottavissa tv-lähetyksen jälkeen YLE Areenassa.

 

Ulkolinja

 

Suosittele174 Suosittelee

Kommentit

torstaina 27.05.2010

Jassoo.
Hyvä, että näistä kerrotaan. Moraalisen kuluttajan avuksi tarvitaan juuri tämmöisiä ohjelmia.
Kaipa nuo Omegat pitää hankkia sitten suoraan järvestä.

perjantaina 28.05.2010

En ole asiantuntija, mutta kiinnostunut ravintoasioista, etenkin kasvisravinnosta. Käsittääkseni omega-3 rasvahappoja EPA ja DHA saadaan vain syvänmeren kaloista jotka saavat rasvahapot planktonista. Järvikalassa ja kasvatetuissa lohissa noita rasvahappoja ei tietääkseni ole, sillä niiden ravintona ei ole tuota meriplanktonia. Nykyisin on olemassa omegavalmisteita suoraan tuosta planktonista ilman kierrätystä kalojen kautta. Jos haluaa suosia kotimaista, niin Suomessa omega-3 rasvahappoa saadaan ALA-muodossa mm.pellavansiemen- hampunsiemen- ja rypsi- ja etenkin camelinaöljystä. ALAn pitäisi muuntua kehossa myös EPAksi ja DHAksi. Tästä on ilmeisesti tutkimuksia joissa ollaan eri mieltä siitä, pystyykö kaikkien keho muuntamaan ALAa. Täytyy kuitenkin muistaa että suurin osa maapallon ihmisistä elää ilman syvänmeren kalojen syöntiä. Itse en ole ikinä syönyt kalaa ja melkein 40-vuotta olen elänyt hyvässä kunnossa. Viimeiset 20 vuotta olen käyttänyt rasvana lähinnä kasviöljyjä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä