Ulkolinja: Kiinan kasvukivut

Julkaistu perjantaina 22.10.2010 3 158

Kiinassa miljoonat työikäiset pakenevat maaseudun köyhyyttä kaupunkeihin. Zhang Renyi ansaitsee elantonsa kantajana Chongqingin miljoonakaupungissa.

TV1 keskiviikkona 27.10. klo 22.00

Oletko koskaan kuullut kaupungista nimeltä Chongqing? Harva Kiinan ulkopuolella on, vaikka kyseessä on yksi maailman suurimmista metropoleista: hallinnollisella alueella asuu yli 32 miljoonaa ihmistä.

Jangtsejoen varrella Kiinan länsiosassa sijaitsevasta Chongqingista on valtion valtavien investointien avulla tehty massiivinen kasvukeskus, joka vetää puoleensa tehtaita, rakennusyhtiöitä, pankkeja sekä miljoonia vierastyöläisiä.

"Myynnin ja tuotannon kasvu täällä on ollut viime vuosina suorastaan ilmiömäistä", sanoo Fordin Chongqingin autotehtaan myyntijohtaja Nigel Harris Ulkolinjan dokumentissa Kiinan kasvukivut.

Chongqing on Kiinan hallituksen vastaus maailmanhistorian ehkä suurimpaan muuttoliikkeeseen, joka on paisuttanut joidenkin mielestä jo vaarallisella vauhdilla Kiinan itärannikon talouskeskuksia Shanghaita ja Pekingiä.

 

Parempaa kuin maalla

Chongqing on sisämaassa sijaitseva vaihtoehto Kiinan maaseudun työikäisille köyhille, jotka pakenevat kaupunkeihin vierastyöläisiksi.

"Elämä kaupungissa on joka tapauksessa parempaa kuin maalla, jossa ei voi ansaita rahaa ollenkaan. Kantajan asiat ovat hyvin niin kauan kun ei sairastu. Jos sairastuu, on lääkäri maksettava itse", sanoo kantaja Zhang Renyi, Chongqingin keskustan slummissa asuva vierastyöläinen.

Kaupungistuminen on luonut vaurautta. Mutta Kiinan hallitus joutuu pohtimaan mitä tehdä yhä räikeämmälle eriarvoisuudelle. Kiinassa on enemmän miljonäärejä kuin Yhdysvalloissa.

Toisaalta talous pyörii paljolti Zhang Renyin kaltaisten rutiköyhien vierastyöläisten voimin. He ovat Kiinan valtavan talouskasvun työvoimareservi, jolla ei ole uusissa asuinpaikoissaan mitään perusoikeuksia.

Talouskasvu näkyy nurinkurisesti myös maaseudulla. Yunwun kylässä 73-vuotias Zhang Shunfu työskentelee riisipellolla. Pojat ovat muuttaneet työn perässä kaupunkiin, ja vastuu viljelyksistä on nyt jätetty perheen vanhimmalle. Monissa kylissä näkee vain kouluikäisiä lapsia ja vanhuksia.

"Viljelyllä ei elä. Jos tilanne jatkuu tällaisena, ei maalla asu kohta enää ketään. Täällä on vain vanhuksia, jotka eivät jaksa viljellä. Nuoremmat eivät tähän suostu".

Toimittaja: Marko Lönnqvist, YLE Asiaohjelmat 2010.

 

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Suosittele158 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 28.10.2010

Tervehdys ja kiitos mielenkiintoisesta dokumentista. Minua jäi kiinnostamaan, että kenen esittämä kiinankielinen ja tuskaiselta kuulostava laulu dokumentissa soi useissa kohdin?

torstaina 28.10.2010

Samaa asiaa tiedustelisin kuin edellinen kommentoija. Eli mikähän biisi tuo oli?

maanantaina 01.11.2010

Red flag

Kyseessä on kiinalainen yhtye - englannin kielelle käännettynä - Red flag ja dokumentissa kuultu kappale on Balls Under The Red Flag. Bändi on 1980-luvulla aloittanut punkhenkinen ryhmä, joka esiintyy yhä edelleen.
Bändia ei löydy Youtubesta, sillä mitä ilmeisemmin sivu on Kiinassa kielletty.
Levy löytyy kuitenkin osoitteesta:
http://www.amazon.com/Balls-Under-Red-Flag-Jian/dp/B000USQK2E

Bändin johtaja on nimeltään Cui Jiang
http://en.wikipedia.org/wiki/Cui_Jian

Terveisin

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä