Ulkolinja: Korruptiomatkalla

Julkaistu perjantaina 28.09.2012 2 90

Corrupt Toursin matkaopas Justin Svoboda (vas.) esittelee turisteille korruptiokohteita.

TV1 torstaina 4.10. klo 21.35 - 22.30

Yle Areenassa 30 päivää

Matkaopas Justin Svoboda työskentelee varsin erikoisessa matkatoimistossa. Svoboda kertoo matkailijoille Prahan mielenkiintoisimmista korruptiokohteista.

Corrupt Toursin kiertoajelu kiertää lahjonnasta ja kähminnästä epäiltyjen poliitikkojen ja liikemiesten jäljillä ympäri kaupunkia. Asiakkaita on riittänyt.

”Uskomme, että Tshekillä on korruptiorintamalla paljon annettavaa maailmalle, ja uskomme myös että saamme lähitulevaisuudessa tshekkiläisen korruption mukaan UNESCO:n maailmanperintölistalle”, Svoboda sanoo.

 

Osa poliittista järjestelmää

Tshekissä korruptio ei ole kuitenkaan pelkästään huumoria. Se on valtava yhteiskunnallinen ongelma, josta on tullut osa poliittista järjestelmää.

”Kuvaavaa on, että kun tshekkiläiset osoittavat mieltään kadulla poliitikkojen korruptiota vastaan, he eivät vaadi korruption lopettamista, koska se olisi mahdotonta. He vaativat kohtuullisempaa korruptiota, jolloin valtion budjettivaje olisi pienempi”, sanoo toimittaja Erik Best.

Asiassa on vinha perä. Korruptiota tutkivan Transparency Internationalin mukaan Tshekissä menee korruptioon vuosittain suurin piirtein yhtä paljon rahaa, kuin mitä valtio joutuu säästämään budjettivajeensa takia.

 

Pitkä perinne

Korruptio-ongelmalla on Tshekissä pitkä perinne. Nykymuodossaan se juontaa juurensa nopeasti 1990-luvulla tehtyyn yksityistämiseen. Tuolloin poliitikkojen ja liikemiesten edut kohtasivat ennennäkemättömällä tavalla.

Nyt tärkein korruption moottori on EU:sta julkisiin hankkeisiin tuleva raha.

”Kun EU ryhtyy rahoittamaan jotakin hanketta, laaditaan urakkahinta yleensä huomattavasti kalliimmaksi kuin se oikeasti on. Hanke toteutetaan normaalisti, mutta rahaa jää yli poliitikoille ja liikemiehille jaettavaksi”, sanoo poliisin entinen talousrikostutkija Václav Láska.

Láskan mukaan jopa 70 prosenttia EU-varoin toteutetuista hankkeista tehdään ylihinnalla, josta osa aina päätyy lahjuksiin.

Samojen ongelmien kanssa on painittu myös Romaniassa ja Bulgariassa.

 

Bryssel herännyt

Brysselissäkin on nyt herätty siihen, että varsinkin aluekehitysrahastojen hankerahoista osa häviää vääriin taskuihin.

Ongelma on tiedetty pitkään, sillä vastaavia EU-rahaan liittyviä korruptio-ongelmia on ollut myös ns. vanhoissaEU-maissa.

”EU on nyt puuttunut asiaan, koska on pakko. Se johtuu osittain euroalueen kriisistä ja talousongelmista. Mutta EU:n komissio katsoi korruptio-ongelmaa pitkään läpi sormien. Tässä mielessä ongelmien paisumisesta ei voi syyttää pelkästään tshekkejä”, sanoo Erik Best.

EU-tasolla korruptioon arvioidaan menevän vuosittain noin 120 miljardia euroa julkisia varoja. Se on yli neljäsosa summasta, jonka euromaat alun alkaen varasivat takauksina Euroopan rahoitusvakausvälineeseen ERVV:hen.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist. Kuvaus: Serhi Lavor. Tuotanto: Yle, 2012.

 

Suosittele90 Suosittelee

Kommentit

torstaina 04.10.2012

Kiitos YLE. Lisää tälläisiä ohjelmia.Kyllä jotenkin kiehahti,mihin EU:n rahaa jaetaan.Herrojen..sanonko.. mihin.

maanantaina 08.10.2012

Kiitos YLE myös puolestani. Järkyttävää huomata, että EU ei tehnyt rahojensa lypsäjille mitään vaan se tapahtui muiden toimesta. Ja 120 miljardia varastettaan EU.lta vuodessa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä