Ulkolinja: Kroatia kahdessa kerroksessa

Julkaistu torstaina 13.03.2014 0 5

Jovan Beric odottaa yhä, että Kroatian viranomaiset löytäisivät miehet, jotka murhasivat hänen isänsä ja äitinsä 18 vuotta sitten operaatio Myrskyn jälkeen.

TV1 torstaina 20.3.2014 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 26.3. klo 23.00

Yle Areenassa 30 päivää

Vuosi 2013 oli hyvä vuosi Kroatialle. Zagrebissa juhlittiin heinäkuun alussa maan liittymistä Euroopan Unioniin, ja vain puoli vuotta aikaisemmin Haagin kansainvälinen sotarikostuomioistuin oli vapauttanut kaksi kroaattikenraalia sotarikossyytteistä.

EU:hun astui uusi Kroatia, joka oli puhdistettu Jugoslavian hajoamissotien epäilyistä.

 

Kansanäänestys kyrillisistä kirjaimista

Kroatian EU-jäsenyys ei ole alkanut hyvin. Vain muutama kuukausi juhlapuheiden jälkeen maassa kerättiin yli 650 000 allekirjoitusta vetoomukseen järjestää kansanäänestys kyrillisten kirjaimien käytön kieltämisestä.

Kroatian lain mukaan kansanäänestys on järjestettävä, mutta samalla kansanäänestys on sekä Kroatian lain että EU-sopimuksen vastainen.

Kyrillisiä kirjaimia käyttää maan serbivähemmistö, joka sanoo, että painostus serbejä kohtaan on lisääntynyt viime vuosina.

"Serbit ulos!" huutaa seinäkirjoitus ravintolan seinässä Vukovarin kaupungissa, missä yli 35prosenttia asukkaista on serbejä. "Kaikille sota ei ole vielä päättynyt", sanoo serbi Djordje Macut Vukovarissa.

Kroatialaiset sotaveteraanit ovat samaa mieltä. Kun heiltä kysytään, miten usein he vielä ajattelevat sotaa, he vastaavat: "joka päivä". Sodan päättymisestä on kulunut 18 vuotta. Euroopan Unionissa kysytään myös, tuoko Kroatia sodan perinnön mukanaan.

 

Autiokylissä elää pelko

Keskellä Kroatiaan, lähellä Dalmatian lomarannikkoa on autioiden kylien ketju. 250 000 serbiä ajettiin Krajinan alueelta elokuussa 1995.

Vain kolmasosa heistä on palannut. Monilla ei ole enää kotia, mihin palata, sillä taloja on poltettu ja ryöstetty. Tyhjien talojen autotalleissa on autoja, jotka ovat odottaneet omistajaansa vuodesta 1995.

Krajinan autioissa kylissä elää myös pelko. Jovan Beric tulee säännöllisesti vanhaan kotikyläänsä, missä hänen isänsä, äitinsä ja kuusi sukulaista surmattiin raa'asti syyskuussa 1995.

"Syyllisiä ei ole tuomittu, vaikka tiedossa on, kuka murhasi isäni ja äitini", hän sanoo. Operaatio "Myrskystä" on kulunut yli 18 vuotta, mutta ketään ei ole tuomittu.

Dokumentin on toimittanut Vesa Toijonen ja kuvannut Ivar Heinmaa. Yle 2014.

 

Suosittele5 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä