Ulkolinja: Lännen laki

Julkaistu torstaina 11.10.2012 7 80

Emiliano Rojasin (vas.) isää uhkaa karkotus kotimaahansa Argentiinaan. Pikkuveli David haluaisi jäädä Yhdysvaltoihin.

TV1 torstaina 18.10. klo 21.35 - 22.30

Yle Areenassa 30 päivää

TV1 USA Presidenttiväittely 4. - 24.10.

TV1 torstaina 11.10. Ulkolinja: Vastakohtien Yhdysvallat

"Me joudumme koko ajan pelkäämään, että ovellemme koputetaan, automme pysäytetään tai emme palaa kotiimme töistä", kuvailee siirtolaisaktivisti Petra Falcon Arizonasta.

Hän tarkoittaa Arizonan kaksi vuotta voimassa ollutta siirtolaislakia, joka antaa poliisille oikeuden pysäyttää epäiltyjä kadulla sillä perusteella, että epäilee heidän olevan paperittomia siirtolaisia.

 

Pelko päivittäinen osa elämää

Pelosta on tullut perheenjäsen Arizonan kymmenissätuhansissa ilman papereita elävissä perheissä.

Useat muut Yhdysvaltain osavaltiot ovat ottaneet Arizonasta mallia ja säätäneet samankaltaisia lakeja.

Ilmapiiri ja lainsäätö kasvavaa siirtolaisväestöä kohtaan on kovenemassa.

Arizonalainen siirtolaisaktivisti Dulce Matuz (kuvassa) sanoo, että republikaaninen puolue on tehnyt parhaansa vieroittaakseen latinoäänestäjät äänestämästä republikaaneja.

 

Konservatiivit suurimpia vastustajia

Arizonassa tulee olemaan kolmenkymmenen vuoden sisällä enemmistö espanjaa äidinkielenään puhuvia. Suunta on sama myös muualla Yhdysvalloissa.

Se pelottaa konservatiivisia poliitikkoja, jotka tukevat Mitt Romneytä presidentiksi. Romney on sanonut tukevansa Arizonan tiukkaa siirtolaispolitiikkaa.

Arizonan sheriffiä Joe Arpaioa (kuvassa) syytetään latinosiirtolaisten ahdistelusta. Arpaion mielestä kaikki ilman papereita maahan tulleet siirtolaiset pitäisi karkottaa.

 

Siirtolaislinjaus ratkaisee presidentinvaalit

Floridalainen professori David Moreno uskoo, että siirtolaisvastaisuus maksaa Romneylle presidenttiyden. Romneyn siirtolaislinjauksissa on ollut Morenon mielestä rasistisia sävyjä, joka vieroittaa latinoäänestäjiä.

Morenon mukaan Yhdysvalloissa on hyvin vaikeaa tulla valituksi presidentiksi ilman maan suurimman vähemmistöryhmän eli Etelä-Amerikasta, lähinnä Meksikosta, peräisin olevan latinoväestön ääniä. Romney ei näitä pysty saamaan. 

Ohjaus: Pertti Pesonen. Tuotanto: Yle, 2012.

Ohjelma uusitaan keskiviikkona 24.10. klo 23.00.

 

Suosittele80 Suosittelee

Kommentit

torstaina 18.10.2012

Eli nyt Romney menettää ilman papereita maassa oleskelevien äänet...

torstaina 18.10.2012

Saavatko laittomat siirtolaiset muka äänestää?

torstaina 18.10.2012

En tajua miksi LAITTOMIA maahanmuuttajia pitäisi hyysätä. Jos ei halua käydä läpi samaa prosessia kuin lailliset siirtolaiset niin ei kun pihalle vaan. Miksi lain rikkomisesta pitäisi palkita?

torstaina 18.10.2012

Ilman papereita olevat siirtolaiset eivät äänestä, mutta rasistinen tyyli heidän kohtelussaan vieroittaa niitä latinoäänestäjiä, joilla on äänioikeus.

torstaina 18.10.2012

Dokumentissä ei tuotu ilmi minkälaista lakia lain vastustajat sitten ehdottavat. Sitäkö että kaikki, jotka onnistuvat rajan ylittämään saavat heti ikuisen oikeuden jäädä maahan ja heille annetaan kansalaisuus. Montakohan sataa miljoona siirtolaista tämän jälkeen välittömästi USA:han tulisi ja mitä seurauksia siitä olisi esim. työttömyydelle, joka on jo nykyisellä väestöllä suuri ongelma.

torstaina 18.10.2012

Tälläkin palstalla ovat näemmä taas eniten äänessä ne jotka vähiten asioista tietävät. Yhdysvaltain väestömäärä on suuruusluokkaa 300 miljoonaa. Arveletko tosissasi, että Meksikon kautta Yhdysvaltoihin on tulossa useita satoja miljoonia ihmisiä?

lauantaina 20.10.2012

Kannattanee ehkä myös pitää mielessä, että ko. maassa on todella paljon laittomia siirtolaisia joiden äidinkieli on espanja. Kyseiset siirtolaiset (lailliset ja laittomat) ovat menneet jopa niin pitkälle, että ovat alkaneet vaatia espanjan kielisiä sanoja kansallishymniin. Vaikka maassa ei virallista kieltä olekkaan, kansallishymnin sanoitus on aina ollut vain ja ainoastaan englannin kielinen. Miettikääpä laittomien siirtolaiten hyysääjät, jos suomen, esim. intian kielinen vähemmistö, alkaisi vaatia intian kielistä sanoitusta Maamme lauluun...
Halataanko kaikki yhdessä puuta niin maailma pelastuu?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä