Ulkolinja: Maailma Fukushiman jälkeen

Julkaistu tiistaina 26.04.2011 0 164

Fukushiman voimala on yksi Japanin vanhimmista.

TV1 keskiviikkona 27.4. klo 22.00

YLE Areena

Ulkolinjan dokumentti Maailma Fukushiman jälkeen (Nuclear Meltdown) kertaa Fukushiman tapahtumia päivä päivältä Japanin maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen.

Voimakas maanjäristys sai aikaan tuhoisan tsunamin. Inhimillistä tragediaa oli vaikea käsittää, ja tuhoalueita joudutaan jälleenrakentamaan vielä vuosia.
Juuri kun Japani yritti päästä jaloilleen järkytyksestä, Fukushima Daiichin ydinreaktori räjähti, ja uusi kriisi alkoi.

 

Vastoinkäymisten ketju

Fukushiman voimala on yksi Japanin vanhimmista: se on rakennettu 1960-luvulla. Aluksi voimala näytti selviävän maanjäristyksestä kunnialla.

Kolme reaktoria oli turmahetkellä toiminnassa. Ne sammuivat, kuten pitikin, ja edelleen kuumaa ydintä jäähdytettiin vedellä.

Sitten maanjäristys katkaisi sähköt jäähdytysjärjestelmältä. Varajärjestelmä olisi normaalisti jatkanut tästä, mutta se vahingoittui rannikolle iskeneestä 14-metrisestä tsunamista.

Seuraavana päivänä, 12.3., Fukushiman ykkösreaktorissa tapahtui räjähdys, ja kahden päivän kuluttua myös kolmosreaktorissa räjähti.

 

Onko ydinvoimalla tulevaisuutta?

Taistelu Fukushimasta on alkanut muun maailman seuratessa huolestuneena vierestä.

Ensi kertaa ydinvoiman historiassa jopa neljä reaktoria oli yhtä aikaa pois hallinnasta, ja pahin pelko jopa Tshernobyliä suuremmasta katastrofista tuntui yhä mahdollisemmalta.

Mitä oikein tapahtui, millaisia seurauksia ydinturmalla on maapallolle ja ihmisten terveydelle, ja mikä on ydinvoiman tulevaisuus tämän jälkeen? Ovatko ihmisten pelot aiheellisia?

Tuotanto: Cineflix, 2011.

 

Suosittele164 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä