Ulkolinja: Maailman kallein rauha

Julkaistu perjantaina 24.09.2010 1 147

Sota Bosniassa päättyi 15 vuotta sitten. Rauha on ollut hauras, mutta kallis.

TV1 keskiviikkona 29.9. klo 22.00

Moskeijan ja kirkon tornit sopivat helposti samaan kuvaan Sarajevossa, mutta eri uskontokuntiin kuuluvat oppilaat eivät mahdu samaan kouluun.

Eivät vieläkään, vaikka sodan päättymisestä on kulunut jo 15 vuotta. Bosnia - yksi maa, kolme historiaa, kolme totuutta.

"Ehkä 50 vuoden kuluttua voimme opettaa sotavuosien historiaa", sanoo serbikoulun johtaja Palessa. Jovan Diviak, kenraali-evp kulkee Sarajevossa huolestuneena.

"Vallassa ovat samat poliitikot kuin sodan alussa. He pönkittävät valtaansa pitämällä yllä samoja ennakkoluuloja kuin ennen sotaa."

"Poliitikot pelottelevat ihmisiä", sanovat sarajevolaiset opiskelijat jotka muistavat vielä, miten palelivat vesijonossa kanistereiden kanssa. "Tämä maa on katastrofi", he sanovat.

Professori Zarko Papic muistuttaa ironisesti kahdesta seikasta: Bosniaa on avustettu asukasta kohti enemmän kuin Saksaa, Iso-Britanniaa tai Japania toisen maailmansodan jälkeen.

"Silti joka toinen bosnialainen elää köyhyydessä tai on koko ajan vaarassa pudota köyhyysrajan alapuolelle".

Raja on 120 euroa kuukaudessa. Mihin rahat ovat menneet? "Poliitikkojen taskuihin", on yleisin vastaus.

Transparency Internationalin listalla Bosnia on Euroopan korruptoitunein maa. Bosniasta löytyy Euroopan kallein moottoritie. Se ei tosin ole vielä valmis. Ja nyt bosnialaiset haluavat Euroopan Unioniin. Ja Unioni haluaa lisää jäsenmaita.

"Me tuomme Eurooppaan poliittista vakautta", sanoo Bosnian Serbitasavallan pääministeri Milorad Dodik. Seuraavassa lauseessa hän uhkaa erottaa oman tasavaltansa Bosniasta, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta.

Toimittaja Vesa Toijonen, kuvaus: Ivar Heinmaa, tuotanto: YLE 2010.

 

Ohjelma on katsottavissa tv-esityksen jälkeen YLE Areenassa.

 

Suosittele147 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

keskiviikkona 29.09.2010

Katoin ohjelmaa ja ihmettelin, miten rauha voi koskaan olla kallis?
Siinä puhuttiin miljardeista, mutta fakta on, että näitä miljardeja käyttivät siellä apujärjestöt esim. Hollanista joku apujärjestö he saivat rahat ja rakensivat siellä omalla tahdonvoimallaan kenelle halusivat. Valtiolla ei ollut mitään tekemistä heidän kanssa eikä he pystyneet vaikuttamaan rahojenkäyttöön.
Toinen asia on se että avustukset tulivat tavaroina.
Toinen esim. Saksa lahjoitti Sarajevolle 10 vanhaa bussia, jotka ovat heidän näkökulmastaan paljon kalliimpia kuin normaalisti.
Ja jos ei hyväksy kyseistä lahjaa nii sit jää ilman mitään. Mielestäni niistä rahoista oli enemmän hyötyä lahjoittajalle kuin niille joille ne lahjoitettiin.
Viime aikoina puhutaan siitä että Bosnia on epäonnistunut projekti, kysymys kuulu miksi ?
Siksi, koska enemmistö on muslimeja ja heille ei annettu mahdollisuuksia kehittyä.
Näin tehtiin myös sodan alussa, kaikille annettiin aseet ja muslimeilla oli aseenostokielto.
Siihen aikaan muslimin saattoi ampua vapaasti kuin eläimen. Ja niin siellä tehtiin.
Suurin osa murhaajista ovat nykyään sankareita.
Koko ohjelman ymmärsin niin että Bosnia ei tule ikinä onnistumaan ja muslimeija moititaan siitä kun he puhuvatja kirjoittavat kärsimyksistään.
Jos juutalaiset vielläkin puhuvat Aushwitsistä miksi me Bosnialaiset emme saaa puhua ja kirjoittaa Bosnian sodasta, koska silloin koko Bosnia oli yksi iso Aushwits!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä