Ulkolinja: Miksi muuntogeeninen riisi?

Julkaistu maanantaina 16.09.2013 0 36

Tutkijat ovat jalostaneet riisin ravintoarvoja.

TV1 torstaina 19.9.2013 klo 22.00 - 22.50, uusinta keskiviikkona 25.9. klo 23.00

Yle Areenassa 30 päivää

Riisi on geenimuuntelun avulla saatu tuottamaanA-vitamiinia, joka estää sokeutumista. Tällainen riisi hyödyttäisi erityisesti auttaisi aliravittuja sekä raskaana olevia naisia.

Onko riisissä ratkaisu terveyteen vai aiheuttaako muuntogeeninen riisi entistä suurempia ongelmia?

 

Kuvausryhmä ei pääse viljelmille

Viljelykasveja manipuloivat tutkijat vaativat enemmän vapauksia, joita ei rajoitettaisi poliittisin perustein. Suuri yleisö suhtautuu yhä geenitekniikkaan epäluuloisesti, ja heitä harmittaa hankkeen ympärillä leijuva salaperäisyys.

Tutkijat ovat olleet haluttomia selittämään toimintaansa julkisuudessa. Kriitikoiden mielestä vaikuttaa siltä, että muuntogeeninen ruoka pitäisi vain hyväksyä kyseenalaistamatta ilman, että suuri yleisö saa tietää, mitä se on ja kuinka sitä tuotetaan.

Dokumentin (Der Wunderreis - Wie eine Schweizer Gentech-Erfindung Millionen von Kindern retten soll" keine Sendungsbeschreibung vor) kuvausryhmä ei pääse käymään edes koeviljelmillä.

 

Rotille kasvaimia

Aiemmat eläinkokeet geenimuuntelun avulla tuotetusta ruuasta eivät ole olleet rohkaisevia. Geenimanipuloituja maissintähkiä syöneet rotat saivat kasvaimia, ja monet taudit lisääntyivät niin, että koe-eläimet kuolivat paljon oletettua elinikää aiemmin.

On oletettu, että kasvin kemiallisen rakenteen muuttuessa niitä syövien rottien immuunijärjestelmä heikkeni.

Vastustusta herättänyttä kultaista riisiä ei ole vielä otettu laajamittaiseen käyttöön, mutta sen läpimurtoon uskotaan. Kun ensimmäinen muuntogeeninen elintarvike sallitaan markkinoille, kuluttajien on helpompi hyväksyä ostoskoriinsa muitakin muuntogeenisiä tuotteita.

Tuotanto: SRF, Sveitsi.

 

Suosittele36 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä