Ulkolinja: Pienet kameliratsastajat

Julkaistu tiistaina 24.07.2012 1 110

Lapsiratsastajia kohdellaan kaltoin, heitä ei ruokita tai hoideta, eivätkä kuolematkaan ole tavattomia.

TV1 torstaina 2.8. klo 21.35 – 22.30

Yle Areenassa 30 päivää

Lähi-idän kamelikilpailuissa ohjastaa yhä tuhansia pieniä lapsia, jotka on myyty talleille jopa kaksivuotiaana.

Bangladeshista, Pakistanista, Mauritaniasta ja Sudanista kotoisin olevat pikkulapset joutuvat elämään epäinhimillisissä oloissa: työpäivät ovat pitkiä, heitä ruokitaan mahdollisimman vähän, jotta paino ei nousisi, ja heitä saatetaan käyttää seksuaalisesti hyväksi.

Kehitysmaiden rutiköyhillä vanhemmilla on usein valtavasti lapsia, eikä koulutusmahdollisuuksia ole. Tässä tilanteessa vanhemmat saattavat päätyä lähettämään lapsensa kamelinratsastajaksi – ja toivomaan parasta. Syyllisyys paistaa läpi heidän kertomuksestaan, samoin ihmiskauppiaiden selityksistä.
 

Lapset unohtavat juurensa

Dokumentissa Pienet kameliratsastajat tutustutaan muutaman lapsen tarinaan. Palattuaan kotimaihinsa lapset olivat unohtaneet äidinkielensä eivätkä enää tunnistaneet vanhempiaan.

Kansainvälinen huomio sai monen Persianlahden maan kieltämään lasten käytön kamelinratsastajina ja korvaamaan pienet ratsastajat roboteilla vuonna 2005. Sadat lapset palautettiin kotimaihinsa, mutta moni oli kuollut ratsastusonnettomuuksissa tai kadonnut.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat edelleen kadonneiden lasten jäljillä, mutta totuus saattaa silti olla, että Lähi-idässä saattaa yhä olla pikkulapsia työskentelemässä kamelinratsastajina.
 

(Desert Riders, Kanada 2011) Tuotanto: Filmblanc.

Suosittele110 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 02.08.2012

Köyhäinapua olisi myös alaikäisten tyttöjen ehkäisyn mahdollistaminen -niin raadollista kuin asia onkin niin kehitysmaissa suurin osa meidän silmissämme teinitytöistä on jo äitejä. Kuinka he pystyvät huolehtimaan lapsistaan, ilman koulutusta ja työpaikkaa? Näin edes joku voisi saada mahdollisuuden parempaan elämään -ja sitten aikuisena lasten hankintaan.

Naisten koulutus ja terveydenhuolto ovat avainasioita kehitysmaiden ihmisten elinolojen ja lähtökohtien parantamisessa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä