You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Ulkolinja: Pilattu Itämeri

Julkaistu keskiviikkona 15.06.2011 13 175

Itämeren rannoille rakennettavat karjatilat uhkaavat liata vesistön.

TV1 keskiviikkona 22.6. klo 21.40

Erilaisista Itämeren puhdistusoperaatioista on puhuttu jo useamman vuoden ajan. Itämeren maiden poliitikot ovat yhtä mieltä siitä, että meri täytyy pelastaa.

Samaan aikaan esimerkiksi valtavat kanalat ja sikalat valuttavat jätteensä mereen, minne myös jokien valuma-alueiden myrkyt kulkeutuvat.

EU vaatii Puolaa tehostamaan maatalouttaan. Venäjästä on tulossa kokonaan itsenäinen lihantuottaja, kun taas Valko-Venäjä panostaa lihan vientiin ulkomaille.

 

Merestä likakaivo

Itämeren rannoille kasvaa jatkuvasti lisää suuria karjatiloja. Valtava lihan kulutuksemme on vaarassa tehdä Itämerestä suuren likakaivon.

Dokumentaristi Folke Rydén teki yhdessä toimittaja Ulrika Björksténin kanssa syväluotaavan dokumentin Pilattu Itämeri (Vårt grisiga hav), jossa käsitellään Itämeren nykytilaa, sen pahimpia uhkia ja tulevaisuutta.

Voiko operaatio Itämeren pelastamiseksi onnistua, kun samaan aikaan kehitys on kulkemassa aivan toiseen suuntaan?

Tuotanto, Ruotsi 2011.

 

Suosittele175 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 22.06.2011

Valko-Venäjä tuskin on kovin suuri Itämeren pilaaja, kun sieltä muutenkin osittain vedet virtaavat etelän suuntaan. Pietarin lähistölle lienee perustettu ainakin valtvavia kanaloita, joiden lannalla ei ole mitään käyttöä. Yks kakkaa -firma voisi hyvin perustaa tehtaan alueelle ja alkaa toimittamaan jalostetta alueille, jossa ei eläintenkasvatusta harjoiteta.

keskiviikkona 22.06.2011

Haukutaanko tässä nyt väärää puutaa?!

Niityllä laiduntava karjako saastuttaa - kattia kanssa. Kyllähän se on tehoviljely jossa lannoitetaan isolla kädellä, joka aiheuttaa fosfori ja typpi kuorman mereen.

No täytyy katsoa dokumentti tarkemmin, kalskahtaa hieman kasvissyöjien mainossanomalta. Liha paha, kasvis hyvä.

keskiviikkona 22.06.2011

Maailmasta loppuu fosfori. Sitä on kaivettu maan uumenista kuten miljoonia vuosia piilossa ollutta öljyäkin. Niitä on kuitenkin käytetty muutaman vuosikymmenen ehkä vuosisadan aikana.

Lannoitteisiin sitoutunut fosfori on valunut hallitsemattomaan tilaan eli maailman meriin. Sieltä sitä ei enää voi taloudellisesti "louhia".

Veikkaan nälänhätää ja bensatonta tulevaisuutta.

keskiviikkona 22.06.2011

Itämeren suurin saastuttaja on maatalouden päästöt,Suomessa ne ovat etelä ja länsirannikon maataloudet ja teollisuus.

keskiviikkona 22.06.2011

Ja taas uusia suomalaisen viljelijän mollauksia....
Huudettiin joku viikko sitten tutkimumsesta jossa arvosteltiin maatalouden ympäristötukia hukkaan heitetyksi rahaksi. Johtopäätöksenä oli, että suomalainen viljelijä on se joka sotkee Itämeren.
Tarkemmin tutkimumseen perehtyen selvisi, että suomen osuus saasteesta 10 % josta lasketaan maatalouden osuudeksi 60 %. Eli jos Suomesta lopetetaan maatalous kokonaan niin edelleen Itämeren saastuttajia jää 96 % jäljelle......eli turhaa panettelua taas viljelijäväestöä kohtaan kun jätetään tarkoituksellisesti osatotuus kertomatta !!!!

keskiviikkona 22.06.2011

Ei ton juttutekstin perusteella ainakaan suomalaista viljelijää syytetä. Puolalaiset ja venäläiset näyttäisivät olevan tulilinjalla.

keskiviikkona 22.06.2011

Ylläoleva keskustelu on tärkeetä ja kuvastaa monien sidosryhmien intressit. Ongelman diagnisointi on osa prosessia, mutta niin on eri sidosryhmien tuunistaminenkin. Ratkaisujen täytyy ottaa eri sidosryhmien näkökannat huomioon, muuten ongelmaa ei voi menestyksellisesti ratkasita. Siinä haastetta!

keskiviikkona 22.06.2011

Joo. Lopetetaan vaan Suomen maatalous. Kaupunkilaiset maksavat puolet tulostaan ulkomaiseen ruokaan ja maanviljelijät saavat vihdoinkin kiireen loppumaan. On tässä jo mennyt 9 vuotta ilman lomia. Voisi lähteä vaikka lomalle ja unohtaa muun maailman päivittäisen perustarpeen. Missään muussa ammatissa työviikot eivät yllä 140 tuntiin. Ja vielä nälkäpalkalla. mm

keskiviikkona 22.06.2011

Toivottavasti katsoitte dokumentin: isoin ongelma on PASKA. Miten ihmeessä ihmiset saisi tajuamaan, että pelkällä liharuoalla ei tämän pallon ihmiskuntaa voi elättää vaikka miten tahtoisi. Ne suurtuotantolaitosten eläimet sontii MONINkertaisen määrän samaiseen ihmismäärään verrattuna (ja niistä tuotoksista tulee ne ravinteet vesistöihin). Niiden "elän ollakseni ihmisen ruokaa ja pilaantuakseni jääkaapissa kun kukaan ei muista käyttää ennen pilaantumispäivää ja päädyn roskikseen" - eläinten ruokintaa varten tarvitsee käyttää tolkuton määrä maapinta-alaa peltoviljelyyn. Aika karski ja piittaamaton (tai sanalla sanoen tyhmä) täytyy olla, jos ei tuonkaan ohjelman kuvamateriaali yhtään hetkauta.

Kyllä ihmispopulaatiota saa vähenemään tehokkaasti sotimalla, mutta elinympäristön pilaamisella se loppujenlopuksi tehokkaasti väheneekin. Alkaa kummasti happi vähenemään täällä maan päälläkin, kun miettii ettei sille yksinään voi paljon muuta tehdä kuin ihmetellä.

Mutta pienistä puroistahan kasvaa suurempi virta - niin hyvässä kuin pahassakin. Siinä missä suoraan metsään kaadetut paskat valuu jokiverkostoa pitkin Itämereen ja meidän kesämökkirantoihimme (ja mistä me ongimme ja syömme Pietarin tehokanalan kanapaskaa/ Valko-Venäjän siansontaa geeneissäänkin kantavan ihanan fisun) niin toisaalta tarve alati lisääntyville 50 000 eläimen sikaloille tai miljoonakanaloille vähenisi, jos jokainen edes kerran viikossa opettelisi syömään jotain muuta kuin lihaa.

Allekirjoittanut on itsekin aktiivinen lihansyöjä, mutta nyt viimeistään googlataan gourmet-kasvisruokaohjeita. Jospa tämän pallon elinaikana vielä saataisiin kiellettyä suurteho-lihatuotantolaitokset ja pakotettua ne tekemään jotain sille eläinten sonnalle ennen kuin se dumpataan metsään tai vesistöön. Tosin ehkä ihanan itänaapurimme ja entisen itäblokin alueelle pitäisi ensin saada ujutettua aivopesukemikaalia valtaapitävien aamupalakinkkuun.

torstaina 23.06.2011

Pyydän että kaikki aikaisemmat kommentaattorit katsovat ohjelmaa uudestaan.
Tässä on Puolan, Valkovenäjän ja Venäjän miljoonanavetat, -sikalat ja -kanalat jotka saastuttavat.
Pienmuotoinen lähituotanto voi ratkaista kaikki maatalouden ympäristöongelmat, samalla saadaan pois vientituet joiden takia Afrikan viljelijät joutuvat maanpakoon.

Mats-Eric Nilssonin kohta Suomessa ilmestyvä kirja Vaara vaanii kattilassa kertoo tästä samasta aiheesta.

torstaina 23.06.2011

Pilattu Itämeri uusitaan ma 27.6.

Ne, joilta jäi dokumentti Pilattu Itämeri näkemättä tai ne, jotka haluavat vielä tarkistaa, kuka saastuttaa ja miten, voi katsoa dokumentin uusintana maanantaina 27.6. klo 23.20.

Päivi
Verkkotoimittaja

torstaina 23.06.2011

Kyllä fosforin loppuminen lopettaa tuollaisen sonnan huolimattoman käytön. Ja suurkanaloiden lantavuorista tulee omaisuuksien arvoisia. Karjatalous pitäsi pitää kohtalaisen pienissä yksiköissä, että peltoviljely ja lannanlevitysala olisi lähellä.

perjantaina 24.06.2011

Ei etelä-Suomen maatalous itämerta saastuta. Kyllä se on pietarin suunta, ja itäeuroopan muut maat. Jännä juttu kun pohjanlahti ei ole saastunut/rehevöitynyt vaikka länsi-Suomessa on voimakasta maataloutta.....ja joet laskee pohjanlahteen. Kyllä täytyy vaan todeta että vasemmisto on sumuttanut kansaa ja tarkoitushakuisesti valehdellut, että saadaan maajusseille vihamiehiä. AY-politrukkien pitäisi vaan muistaa että älä pure ruokkivaa kättä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä