Ulkolinja: Taistelu Malista

Julkaistu perjantaina 15.02.2013 0 62

Malilaisia vapaaehtoisotilaat pitävät sulkeisharjoituksia.

TV1 torstaina 21.2. klo 22.00 - 23.00

Yle Areenassa 30 päivää

Ranska aloitti tammikuussa yllätyshyökkäyksen länsiafrikkalaisessa Malissa. Ranskan ilmavoimat iski Malin pohjoisosan vallanneiden islamistien asemiin ja auttoi Malin armeijaa pyrkimyksissä padota islamistien etenemisen.

Ennen Ranskan ilmaiskuja Al-Qaidaa lähellä olevat islamistijoukot olivat saaneet haltuunsa jo kaksi kolmasosaa Malin pinta-alasta; yli kaksi kertaa Suomen kokoisen alueen.

 

Rahaa huumekaupalla ja sieppauksilla

Ääri-islamilaiset ryhmät ovat voimistuneet jo vuosien ajan eri puolilla Pohjois-Afrikkaa. Suurin islamistijärjestö AQMI (Maghrebin alueen al-Qaida) on rahoittanut toimintansa huumekaupalla ja länsimaalaisten sieppauksilla.

”Lunnasrahat ovat mahdollistaneet uusien taistelijoiden värväyksen. YK:n salaisen raportin mukaan islamistit ovat värvänneet aseisiin jo 2500 nuorta miestä Saharan alueella”, sanoo AQMI:n toimintaa tutkinut malilainen toimittaja Serge Daniel.

 

Vahvat kapinalliset, heikko armeija

Malin tapahtuman lähtivät vyörymään vuosi sitten, kun itsenäisyyttä tavoittelevat tuaregikapinalliset hyökkäsivät Malin armeijan asemiin maan pohjoisosassa.

Heikko armeija pakeni paikalta ja touaregien MNLA-järjestö julisti Malin pohjoisosan itsenäiseksi Azawadin valtioksi.

Malin armeija syytti tappiosta maan presidenttiä, Amadou Toumani Touréa, jonka sotilaat syöksivät vallasta maaliskuussa.

Voimia pitkään keränneet ääri-islamilaiset joukot näkivät tilaisuutensa tulleen ja liittyivät tuaregien hyökkäykseen.

 

Painajainen alkanut

Pian ääri-islamistit hallitsivat Malin pohjoisosaa. AQMI julisti alueelleen sharia-lain tiukan tulkinnan. Koulut ja sairaalat suljettiin, tupakointi ja musiikin kuuntelu on kielletty, ja naisten on kannettava peittävää burkaa.

Painajainen oli alkanut. Malissa on odotettu sotaa, ja nyt se on alkanut.

Mali oli alueellaan pitkään myönteinen esimerkki köyhästä maasta, jossa oli suhteellisen vakaat olot, poliittinen vapaus ja talouskin oli turismin ansiosta nousussa.

Nyt Mali on romahduksen partaalla: Islamistit ovat lyöneet maan armeijan, maata hallitsee sotilasjuntta ja matkailijat kaikonneet. Miksi Malissa kaikki meni pieleen?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist. Yle 2013.

 

Muualla netissä:

Toimittaja Marko Lönnqvist kertoo Malin matkastaan Aamu-tv:ssä 17.1.2013

 

Suosittele62 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä