Ulkolinja: Tulilinjalla öljyvaltiossa

Julkaistu torstaina 29.03.2012 2 136

Poliisit joutuvat Venezuelassa väkivallan uhreiksi. 

TV1 torstaina 5.4. klo 22.00 - 23.00

Yle Areenassa 7 päivää

"Jäädä tulilinjalle" on Venezuelassa yleinen kuolinsyy.

Viime vuonna yli 19 000 ihmistä kuoli erilaisten ampumavälikohtausten uhrina. Jopa puolet heistä menehtyi jäätyään rikollisjoukkioiden ristituleen.

Väkivaltarikokset ovat Venezuelassa lähes viisinkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

”Suuri vastuu tästä on presidentti Hugo Chavezilla, joka on lietsonut konfliktia ja keskinäistä vihaa”, sanoo venezuelainen oikeustieteen professori Fermin Marmol.

Turvattomuuteen ja rikollisuuteen puuttumista presidentti ei ole pitänyt tärkeänä – tärkeämpää on ollut vallankumouksen vieminen naapurimaihin ja oman vallan pönkittäminen.

 

Kuinka monta uhria?

Venezuelan viranomaisilta ei saa virallisia lukuja väkivaltarikoksista.

Venezuelalaisille toimittajille ainoa keino saada selville, mitä maassa tapahtuu, on mennä aamuisin ruumishuoneelle ja kysyä, paljonko uhreja on vuorokauden aikana tuotu.

Pahimmillaan aamuisin pääkaupungin Caracasin ruumishuoneella on ollut jopa sadan ampumavälikohtauksien uhrien ruumiit odottamassa, että omaiset noutavat ruumiit pois.

 

Pelko jää

Maria Elena Delgado on menettänyt kolme lasta ja lapsenlapsen ampumavälikohtausten uhrina. Maria Elena sanoo, että jäljelle jää pelko, joka ei mene pois.

”Kun lapset kuolevat, myös omaiset kuolevat sisältäpäin”, hän sanoo.

Samoilla kulmilla Maria Elenan kanssa asuu rapmuusikko Arvei Angulo. Hän teki kotikulmiensa väkivallasta videon, josta tuli Venezuelan kaikkien aikojensuosituin rap-video.

"Suosio johtuu siitä, että kaikki siinä näkyvä on totta, jokaisena päivänä", sanoo Arvei Angulo itse.

 

Poliisit tulilinjalla

Poliisitkaan eivät ole turvassa. Rikollisten keskuudessa poliisilta varastettu ase on statussymboli. Siksi myös poliiseja ammutaan.

"Me venezuelalaiset olemme tottuneita siihen, että meidät ryöstetään", sanoo pankkiryöstön silminnäkijäksi joutunut mies.

"Väkivalta on arkipäiväistynyt, missään ei voi ajatella olevansa turvassa", sanoo rikosuutisia työkseen seuraava toimittaja.

 

Vaarallista omistaa

Venezuelassa tulilinjalle voi joutua myös omistamalla yrityksen tai maatilan, jonka koko ajan itsevaltaisempi presidentti Hugo Chavez haluaa kansallistaa, tai puolustamalla toisten venezuelalaisten ihmisoikeuksia.

Sen on saanut kokea Rocio San Miguel, joka johtaa venezuelalaista ihmisoikeusjärjestöä. Hänet on yritetty murhata, hänen sähköpostinsa on hakkeroitu, hänen puhelintaan kuunnellaan. Viimeksi Rocion 13-vuotias tytär uhattiin tappaa.

Maan puolustusministeri on nimennyt Rocion sotilaskohteeksi ja valtion viholliseksi.

Venezuelan presidentti taistelee syöpää vastaan. Hänen jatkonsa presidenttinä riippuu sairauden etenemisestä, mutta hänen perintönsä on selvä: 13 vuodessa Venezuelasta on hänen presidenttikaudellaan tullut hyvin väkivaltainen maa.

Toimittaja: Pertti Pesonen. Tuotanto: Ylen asiaohjelmat 2012.

 

Suosittele136 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

sunnuntaina 15.04.2012

Mielestäni kyseisen ohjelman sisällön luotettavuus on kyseenalainen. Siinä vyörytetään Venezuelan ongelmien syy puhtaasti Chavezin harteille ja samlla unohdetaan mainita hänen tekemät huomattavat sosiaaliset uudistukset. Myös suurin osa ohjelmassa haastateltavista, Chavezia vastustavista henkilöistä, ovat selvästikin osa Venezuelan hyvätuloista keski/yläluokkaa, joka tunnetusti vastustaa Chavezin ajamaa politiikkaa.

Mielestäni Venezuelan tämän hetkistä tillannetta ymmärtääkseen tulisi myös tutustua hieman koko maanosan historiaan ja tapahtumiin jotka ovat johtaneet Chavezin valtaan nousuun. Asiasta kiinnostuneille suosittelen John Pilgerin palkittua dokumenttielokuvaa The War On Democracy.

perjantaina 26.04.2013

Loistava dokumentti, ulkolinja ei petä! Vihdoinkin täällä päin maailmaa kerrotaan asioista, niin kuin ne ovat, eikä aina tuota Emilin mainostamaa propagandaa. Kannattaisi käydä Venezuelassa katsomassa, kuinka maalla oikeasti menee. Chavez teki muutamia uudistuksia, mutta vain murto-osan siitä, mihin öljyvaltion varoilla voisi ryhtyä - ja on aika paksua sanoa, että poliisit tai slummeissa asuvat olisivat hyvätuloista keskiluokkaa. Chavez onnistui lisäämään murhatilastot ennätystasolle ja syöksi maan sellaiseen inflaatiokierteeseen, että sillä menee vielä kauan toipua hänen valtakausistaan. Emilin kommentti lienee vanha, vieläköhän lienee tuota mieltä?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä